Контролювати забудовників буде міськрада

Субота, 9 квітня 2016, 11:13
Комплексна програма реформ, які проводяться в Україні, передбачає передачу повноважень для здійснення архітектурно-будівельного контролю на місця.
Контролювати забудовників буде міськрада

«З понеділка місцевий новостворений орган почне працювати, і місцева громада матиме повний цикл контролю за містобудівною діяльністю», — розповів Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час церемонії прийому-передачі документів від ДАБК.

Він повідомив, що нова система вже працює у Луцьку та Тернополі, а цього місяця цей перелік поповнять Херсон та Івано-Франківськ. Таким чином, Харків став третім обласним центром, який бере на себе повноваження у сфері архітектурного контролю.

Акт передачі справ підписали Олексій Кудрявцев і Харківський міський голова Геннадій Кернес.

«Децентралізація повноважень органів влади, системи державного управління і передача повноважень на місцевий рівень — це першочергове завдання перетворень в країні, — цитує заступника голови – керівника апарату ХОДА Вячеслава Аббакумова прес-служба облдержадміністрації. — Відповідно до реформи системи ДАБК вирішення питань забудови територій передається на базовий рівень адміністративного устрою — містам і селищам. Це, безумовно, сприятиме поліпшенню містобудівної діяльності та якісного розвитку територій і громад».

За повідомленням прес-служби міськради, тепер реєструвати і видавати дозвільні документи на будівництво І-IV категорій складності, перевіряти будівельні майданчики, виносити попередження і штрафи, а також приймати готові об'єкти в експлуатацію будуть на місцях. У міськраді вважають, що передача повноважень дозволить «оперативно контролювати будівництво житлових будинків, які, в першу чергу, беруть участь у міських програмах будівництва доступного житла та молодіжного житлового кредитування, перевіряти прийняті забудовниками зобов'язання з благоустрою прибудинкових територій».

При місцевих радах сформують інспекції, які матимуть право реєструвати документи, що дозволяють будівництво, «приймати об'єкти в експлуатацію, здійснювати планові та позапланові перевірки будівництва, за результатами перевірок притягати порушників до відповідальності, видавати приписи про усунення порушень».

comments powered by HyperComments