Почався демонтаж «черевиків Леніна»

Понеділок, 11 квітня 2016, 09:23
На площі Свободи ведуться роботи навколо постаменту, де колись розташовувався найбільший в Україні пам’ятник «вождеві пролетаріату»
Почався демонтаж «черевиків Леніна»

Про це повідомляє Depo.Харків з посиланням на директора Департаменту зв’язків із громадськістю Юрія Сидоренко. Чиновник розповів, що демонтаж розпочався сьогодні, 11 квітня. Роботи виконують працівники комунальних підприємств міста.

Зараз, зауважив Юрій Сидоренко, неможливо сказати, скільки саме триватимуть роботи, «тому що невідомо, що там всередині».

Нагадаємо, після завершення проукраїнського мітингу 28 вересня 2014 року його учасники перемістилися під пам’ятник Леніну. Спочатку активісти за допомогою відбійного молотка викарбували напис «Слава Україні». Згодом вони підпиляли ноги монументу, щоб його можна було звалити. Окремі фрагменти пам’ятника були відколоті ще до його знесення. Зокрема, у цьому взяли участь бійці батальйону «Азов», члени «Східного Корпусу» та «Громадської Варти. Харків», а також харківські ультрас. Пам’ятник довелося валити вручну, бо спецтехніку не пустили на площу Свободи.

4 жовтня 2014 року на площі Свободи відбулася церемонія відкриття хреста. Захід пройшов в межах акції «Поставимо на Леніні хрест».

7 квітня 2015 року Харківський апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу, що розпорядження колишнього голови ХОДА Ігора Балути про те, що треба зносити монумент Леніну на площі Свободи в Харкові, було легальним.

В листопаді 2015 Кернес повідомив, що у центрі площі Свободи більше не буде жодного монумента та ікон. Його підтримав активіст Ігор Лядов, він сказав, що ледь не вперше солідарний з мером. Депутати міськради на сесії 24 лютого прийняли рішення виділити з міського бюджету Харкова 1 мільйон 700 тисяч гривень на демонтаж постаменту пам'ятника Леніну. Станом на кінець березня кошторису на ці роботи не було.

comments powered by HyperComments