Наступного тижня у фокусі — Чорнобиль та Фукусіма. Програма заходів

Середа, 13 квітня 2016, 14:48
Харків долучиться Європейського тижня пам’яті, приуроченого тридцятій річниці Чорнобильської та п’ятій — Фукусимської катастроф.
Наступного тижня у фокусі — Чорнобиль та Фукусіма. Програма заходів

На трьох арт-майданчиках міста відбуватимуться чотири плакатні виставки, серія лекцій та майстер-класів і дизайнерське портфоліо-рев’ю.  Проект «За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми» вже стартував у Львові. Окрім Харкова, до нього також долучилися Київ, Черкаси, Одеса та Дніпропетровськ.

Організатори Трієнале екологічного плакату «4 Блок», яка має відбутися лише 2018 року, не могли лишитися осторонь трагічних дат. «Між Чорнобилем та Фукусімою – чверть століття та половина земної кулі, та це трагедії однієї природи, одного ланцюжка взаємин: «людина — прогрес — Земля», — вважає засновник триєнале «4-й Блок», професор Олег Векленко. — Для одних країн і людей ці трагедії стали потужним поштовхом до осмислення глобальних екологічних проблем та пошуку нових шляхів розвитку, а для інших – ще ні. Я бачу нашу задачу в тому, щоб нагадувати весь час про ці речі, про те, що ми стоїмо на хиткому містку над прірвою».

Згідно програми, у «ЄрміловЦентрі» відбудуться одразу дві «ядерні» виставки: «Che 30 + Fu 5» та «За майбутнє після…». Відкриття – 19 квітня о 17:00. В експозиції будуть представлені екологічні плакати 35 провідних світових дизайнерів-графіків. Зокрема, Джіанпінь Хе та Даніель Вайсман (Німеччина), Кейзо Мацуї та Міцуо Кацуї (Японія), Петро Банков (Чехія), Едгар Бонк та Нікодем Пренговський (Польща), львівський дизайн-дует «Аграфка», харківські дизайнери студії Графпром (Україна) та ін.

Відкриються ще дві виставки-супутники. Поляк Нікодем Преньговський, викладач Університету Миколи Коперника та один з організаторів фестивалю дизайну Plaster в Торуні, навідь дасть майстер-клас на фоні своїх робіт у галереї COME IN. Роботи ще одного поляка, Єжи Скакуна, будуть доступні на виставковому майданчику ХДАДМ.

Лекції про дизайн соціальних проектів концентровано в один день (23 квітня) прочитають Нікодем Преньговський, Олег Векленко, Єжи Скакун, Володислав Кулик, Рене Вавжкевич та Ілля Павлов.

 
comments powered by HyperComments