Харківські борці з корупцією вже провели низку гучних розслідувань

Четвер, 14 квітня 2016, 13:01
Експерти розповіли, як в Харкові тепер можна боротися з корупцією та розслідувати відповідні справи.
Харківські борці з корупцією вже провели низку гучних розслідувань

У Харківському кризовому інфоцентрі пройшла прес-конференція за участі експертів, які розповіли про сучасні методи боротьби з корупцією. «Наша аудиторія, на яку ми націлені – це громадські активісти, непрофесійні дослідники, громадянські журналісти, які бажають і можуть за допомогою відкритих публічних даних проводити антикорупційні дослідження, – розповіла Наталія Шило, координаторка Антикорупційного проекту НЦПГ, – нас підтримує консульство Великобританії. Ми за допомогою їх гранту провели низку семінарів в шести регіонах». На цих семінарах, за її словами, вивідувачів навчали тому, як проводити антикорупційні розслідування та як доцільніше використовувати реєстри.

«У нас корупція здається такою монолітною, – зазначила Шило, – здається, що її неможливо похитнути. Але ми повинні зрозуміти, що є корупція на високому політичному рівні. Тут потрібно діяти законами та змінювати правила гри. Потрібно створювати нові партії. Є побутова корупція. Це те, що ми робимо кожен день… Є також середній рівень корупції, який підтримують наші чиновники. Кожен чиновник вбачає у своїй посаді джерело заробітку. Тому наша мета, мета громадських активістів, журналістів – за допомогою відкритих даних змінити цю ситуацію. Тобто – прозорість та підконтрольність».

Наталія Шило розповіла, що зараз відкрилося дуже багато даних. Ще інформація про чиновників ніколи не була такою відкритою для громадськості. Пороте держпідприємства ще не зрозуміли, наскільки вони стали прозорими. «Вони ще не вміють «шифруватися», – додала експертка, – вони приводять на тендери своїх знайомих, ставлять непрозорі умови у їх проведенні. Ми це все можемо відслідкувати просто сидячи за комп’ютером».  

Антикорупційний портал працює з січня. І вже було проведено 20 розслідувань, під час яких було розкрито 300 мільйонів гривень. Також на початку цього року була проведена низка гучних антикорупційних розслідувань, які мали стосунок до розтрати декількох мільйонів гривень в Харківському онкологічному центрі, безкоштовного виділення землі житлово-комунальним кооперативам, а також – справи щодо фінансування «міністра вугілля ДНР», матеріали з якого були передані до Національного антикорупційного бюро.

Володимир Рисенко, представник «Харківського антикорупційного центру», більш детально розповів про цю справу. «Донбасенерго» закупляє вугілля на шахті «Жаданівська», керівником якого є такий собі Руслан Дубовський, «міністр вугілля ДНР», – зазначив він, – крім того, закупляє за вартістю, яка в 3,5 рази вища, ніж вартість вугілля на ринку. «Донбасенерго», окрім всього цього, ухиляється сплати податків. Закупляє через фірму, власником якої тут же самий бенефіціант який Донбасенерго»».

Більш детально про цю справу на відео Накипело Life:

 

comments powered by HyperComments