На Харківщині — земельний скандал. Державні оранки віддали приватній особі

Четвер, 14 квітня 2016, 17:20
Землі процвітаючого держпідприємства, обіцяні працівникам на розпаювання, незаконно віддали приватній особі, стверджує депутат облради від Оппоблоку Валерія Мураєва.
На Харківщині — земельний скандал. Державні оранки віддали приватній особі

«Зараз під стінами облради стоять люди — це жителі Зміївського району, села Велика Гомольша, працівники ДП «Іскра». Вони сюди прийшли за допомогою, як за останньою надією. У 1960-х роках минулого століття було створено підприємство-радгосп племінного птахівництва «Іскра». Оскільки воно було переведено у підпорядкування Міністерства оборони, його землі не підлягали розпаюванню. У 2006 році ситуація змінилася. Підприємство перейшло в підпорядкування Мінагрополітики, і ось уже 10 років співробітникам ДП «Іскра» обіцяють розпаювати землі, на яких кожен з них працює 20-30 років», — розказала Валерія Мураєва.

Стартував процесу оформлення землі в 2007 році з розпорядження голови ОДА. Воно на сьогодні не скасоване, виконано підприємством, за нього сплачено понад 300 тисяч державних грошей. Але в технічній документації кожен раз відділ земельних ресурсів — сьогодні це відділ Госземельного кадастру — знаходить помилки.

У жовтні 2010 року «Іскра» отримала довідку про присвоєння кадастрового номера. Але рішенням кадастрового реєстратора в 2015 році у внесенні відомостей до Державного земельного кадастру підприємству було відмовлено, а технічна документація знову пішла на доопрацювання.

«Звертаю вашу увагу на те, що в період з 2005 по 2010 рік підприємство було фактично розграбовано. Пішли в приватні руки трансформаторна підстанція, криті зернові склади, критий тік, техніка — все це без узгодження з фондом Держземагентства», — наголосила депутат.

На 2015 рік нове керівництво підприємства погасило борги (понад 1,5 мільйона гривень). До місцевого бюджету підприємство виплачувало податків майже 600 тисяч. 3,5 мільйона вкладено в виробничу діяльність. У планах була не тільки обробка землі, а й відновлення птахівництва, будівництво пташників. Це нові робочі місця. Це підприємство, в яке інвестори готові були вкладати гроші.

«Але в кінці 2014 року Головне управління Держземагентства видає дозвіл на виготовлення проекту землеустрою приватній особі — громадянину Хапко В. Д.

І документація, яку ніяк не могло отримати державне підприємство, для Хапка виготовляється в найкоротші терміни. Більш того, вона затверджується в.о. начальника Держгеокадастра Харківської області та передається цьому панові в оренду на 49 років.

Хто цей громадянин, які у нього плани на підприємство, чи є у нього техніка, чим він займається — ніхто про це не знає. Сам він прописаний у Львові. У підсумку ми замість інвестиційно привабливого процвітаючого підприємства отримаємо фірму-утриманця», — цитує Валерію Мураєву «Восточный Дозор».

Нагадаємо, під час пленарного засідання IV сесії обласної ради 14 квітня внесено числені зміни до бюджету області на 2016 р., а також затверджено програми тероборони, цивільної й антитерористичної безпеки, надання підтримки учасникам АТО для будівництва і придбання житла в Харківській області. Мисливцям віддали землі під Печенігами і Богодуховом, ліквідували КП «Ритуал», внесли зміни в програму «Здоров'я Слобожанщини», вирішили поки не переіменовувати Комсомольське тощо.

 

comments powered by HyperComments