Життя після Чорнобилю та Фукусіми: у місті пройде низка подій, присвячена цим трагічним датам

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 15 квітня 2016, 13:22
У Харкові буде реалізований проект «За життя після Чорнобилю та Фукусіми», в межах якого пройдуть різноманітні плакатні виставки, відкриті лекції та майстер-класи.
Життя після Чорнобилю та Фукусіми: у місті пройде низка подій, присвячена цим трагічним датам

Про це організатори та партнери проекту розповіли під час прес-конференції, яка пройшла в Харківському антикризовому інфоцентрі. «Ми цей проект почали готувати минулого року як тільки завершилось триєнале «4 Блок», який в Харкові проходить кожні три роки, – розповів Ілля Павлов, куратор «4 Блоку», – це найбільший і найстаріший конкурс плакатів в Україні, якому вже 25 років. Тоді ми зрозуміли, що та річниця, яка буде наступного року, не може залишитися без подій. Ми задумали акцію, яка має назву «Чорнобиль 30, Фукусіма 5», на якій зібрали 35 плакатів від дизайнерів зі всього світу. Від іменитих авторів, які, окрім дизайну, цікавляться питаннями екології або є соціально-активними людьми».

За його словами, деякі з них брали участь в триєнале «4 Блок», отримували нагороди на різних конкурсах та фестивалях. Деякі з них вже стали знаменитими. Ілля Павлов підкреслив, що це дуже важливо, що вони приєдналися до цієї акції. Також запланована виставка під назвою «Майбутнє після Чорнобилю та Фукусіми», яка пройде в рамках Європейського тижня пам’яті.

«Я вважаю, що інституція, яка займається сучасним актуальним мистецтвом, не може не підтримувати такі проекти, – зазначила Наталія Іванова, директорка «ЄрміловЦентру», – не дивно, що ми підтримуємо цей проект. Нам дійсно приємно працювати з асоціацією дизайнерів та графіків «4 Блок». Це інституція, яка дуже правильно підходить до організації подібних подій. А результат, який бачать глядачі в «ЄрміловЦентрі», – він завжди на високому рівні».

Вона додала, що було би чудово, якщо би до екологічних проблем увага приділялася протягом всього року, а не тільки в другій половині квітня. Також Наталія Іванова висунула ідею створити музей екологічного плакату, де були б наявні виставкові зали, зали для дискусій та зустрічей, де можна було б обговорювати різного роду проблеми, пов’язані з навколишнім серидовищем. «Це стосується не тільки Харкова, а й України загалом. Це питання міжнародного значення. Вже настав час, коли така ініціатива могла би бути реалізована у Харкові». 

comments powered by HyperComments