В області формується ще одна об’єднана територіальна громада

Середа, 20 квітня 2016, 18:43
На Харківщині відбувся другий тематичний круглий стіл на тему «Децентралізація: об’єднання на шляху до Європи».
В області формується ще одна об’єднана територіальна громада

«Ситуація, яка була рік тому і зараз, істотно відрізняється. Понад 50% мешканців Харківської області вивчають в нюанси і налаштовані позитивно. На думку зарубіжних експертів, самодостатня громада – 20-30 тис. осіб, але ми з нашими експертами вважаємо, що більш-менш нормально – 8-9 тис. осіб. Але найголовніше, щоб громади за підсумками реформи могли стати успішними, самодостатніми і могли забезпечити розвиток своїх територій», – наголосила у своєму виступі керівник Харківського регіонального Офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Баринова.

За її словами, з 159 об’єднаних громад, що створені на Україні, лише дві — в області. Маються на увазі Старосалтівська (Вовчанський район) і Мерефянська (Харківський район). У першій вже відбулися вибори голови та депутатів ради, у другій — готуються документи для подачі до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших виборів.

Керівники РДА поскаржилися на нестабільність. «Проблема в тому, що в нас немає стабільного законодавства. Постійно щось змінюється, доповнюється, вноситься», – зазначив голова Великобурлуцької РДА Віктор Слиш. Водночас рушійною силою реформ є не тільки голови сільрад та депутатський корпус, а й очікування людей.

«Люди чекають на поліпшення життя. Вони прагнуть брати участь в житті села, району, області і навіть країни. І головна реклама реформ – це не борди, а конкретні справи: відремонтовані дороги, школи, лікарні, забезпечення людей робочими місцями», – наголосила заступник голови Харківської районної державної адміністрації Оксана Малишева.

Найближчим часом планується створення ще однієї об’єднаної громади. До складу увійдуть Пісочин, Коротич і Березівка.

«Зараз процес об’єднання знаходиться вже на завершальній стадії. Пісочинська громада буде налічувати 32 тис. мешканців. І завдяки такому об’єднанню ми зможемо поповнити бюджет на більш ніж 10 мільйонів гривень. Тому ми постійно намагаємося доносити до населення області все те, що є доброго в цій реформі», – підкреслив Голова Пісочинської сільської ради Олег Чернобай.

Учасники заходу вирішили розробити пропозиції щодо реформи децентралізації влади і донести їх до депутатів Верховної Ради України, повідомляє Харківська територіальна організація партії «Солідарність» – Блок Петра Порошенка».

comments powered by HyperComments