Про власні борги харків’яни можуть дізнатися в останню чергу (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 20 квітня 2016, 21:25
Останнім часом поступають скарги від харків’ян, з яких за рішенням суду стягують гроші за комунальні борги. Причому, всупереч чинному законодавству, людям до останнього не повідомляють про їх наявність.
Про власні борги харків’яни можуть дізнатися в останню чергу (фото)

Про це розповіли представники Харківської правозахисної групи під час прес-конференції, яка пройшла в Харківському кризовому інфоцентрі. Людмила Клочко, керівниця громадської приймальної ХПГ, згадувала, як в 2010 році була змінена система стягнення боргів за комунальні послуги. Відповідно до цих змін, комунальне підприємство може звернутися до суду через борги конкретної особи із заявою щодо надання судового наказу. Коли цей документ буде підписаний суддею, то його мають віддати боржнику особисто в руки. До нього також мають бути додані документи, на підставі яких суд виніс відповідне рішення. У самого боржника є 10 днів на оскарження.

Здавалося, все доволі просто і зрозуміло. Проте у Харкові стосовно цього вже виникла низка конкретних проблем. Людмила Клочко розповіла, що люди дізнаються про борги тільки, коли отримують пенсію чи зарплатню в меншому об’ємі, ніж це було зазвичай. Згодом вони дізнаються, що суд вирішив стягнути з них гроші за борги. «І в самому початку були подібні проколи, – зазначила Клочко, – а зараз їх стає все більше. Люди дізнаються про судове рішенні тільки в той момент, коли отримують гроші».  

Також у представників Харківської правозахисної групи є чимало нарікань стосовно роботи харківських судів. За словами Михайла Гаєвського, експерта по житлово-комунальному господарству ХПГ, всі справи там ведуться з порушеннями. «Якщо сюди привести всіх, хто постраждав від неправомірних дій суддів, то, напевне, не вистачить ні цього приміщення, ні майданчику перед його входом», – зазначив він. Гаєвський згадував всю судову тяганину, яку йому довелося пройти через позов КП «Жилкомсервіс». Тоді, за його словами, суддя Гайдук неодноразово пропонувала домовитися з позивачем «по-хорошому» – просто заплативши гроші. Вона стверджувала, що в будь-якому випадку прийме рішення на користь даного комунального підприємства. І всупереч закону, вона так і зробила.  

За словами правозахисників, подібні проблеми можна спостерігати у всіх судах міста. «Правовий нігілізм» – саме так вони описують ситуацію, яка склалася у Харкові в цій сфері.

comments powered by HyperComments