Студентам розповіли, як можна захистити власні екологічні права (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 22 квітня 2016, 09:20
В клубі «Campus Kharkov» відбувся майстер-клас з теми «Захист екологічних прав», де студентам пояснили особливості українського законодавства стосовно екології.
Студентам розповіли, як можна захистити власні екологічні права (фото)

Лекцію читала Вікторія Бредіхіна, доцентка кафедри екологічного права Національного університету імені Ярослава Мудрого. Під час свого майстер-класу вона розповіла, як чинне законодавство регулює екологічні права громадян і як вони самі можуть себе захищати, посилаючись на відповідні документи.  

Вікторія Бредіхіна зазначила, що хоча чинне законодавство залишається недосконалим, захист екологічним прав громадян є вкрай важливим явищем. Адже екологічна ситуація безпосередньо впливає на здоров’я кожного із них. Проте культура та обізнаність населення в цьому плані залишається на невисокому рівні, а чиновників вона взагалі мало хвилює. Але, за її словами, теперішня молодь в подальшому здатна змінити цю ситуацію на краще.

Лекторка перечислила низку документів, на які можна посилатися при захисті екологічних прав. «Конституція надає так званий механізм реалізації права у вигляді можливості оскаржити рішення органів виконавчої влади, місцевого самоврядування у випадку коли ці рішення порушують екологічні права. Окрім Конституції, у нас є відповідне законодавство, яке також відстежує екологічні теми. У нас є Закон про проблеми навколишнього середовища, на який можна посилатися. Також ви знаєте, що при захисті своїх прав можна посилатися безпосередньо на Конституцію. Таким чином, можна звертатися до суду чи інших органів виконавчої влади, місцевого самоврядування. Але є Закон про охорону навколишнього природнього середовища, який містить детальний список екологічних прав».

За словами Вікторії Бредіхіної, діючі законодавчі нормативи недосконалі. Їх перевіряють кожні 5 років, а цього явно недостатньо. Адже технічний прогрес не стоїть на місці, цим можуть користуватися недобросовісні промисловці. Через це інколи виникає така ситуація, коли люди хворіють, а з показниками все гаразд. Також вона зазначила, що потрібно враховувати досвід європейських країн в плані екологічного законодавства. Лекторка розповідала, що там значну роль в захисті навколишнього середовища відіграє громадськість. Наприклад, вона може попередити будівництво екологічно шкідливого підприємства й таким чином встати на захист власних екологічних прав.

«Я вважаю, що для України, для нашого міста дуже актуальне питання захисту екологічних прав громадян та інформування громадськості щодо цього, – розповіла Ганна Глущук, координаторка освітнього напрямку акції «Зроби Україну чисто» в Харкові, – тому що порушення законодавства у цій галузі, невиконання елементарних екологічних прав громадян відбувається на кожному кроці. І ніхто себе не може захистити. Крім того, регулювання державою проводиться на недостатньому рівні, та й люди ще не знають, як себе захистити. Тому ми проводимо популяризацію таких от прикладних екологічних знань, залучаємо лекторів, які викладають екологічне право в університеті Ярослава Мудрого, а також студентів і всіх зацікавлених в тому, щоб надалі розвиватися у цьому напрямку. Щоб мати можливість відстоювати не тільки власні екологічні права, а й екологічні права територіальної громади. І популяризувати ці знання надалі».

comments powered by HyperComments