«Ні насиллю над тваринами!». Харківська молодь протестувала проти експлуатації тварин в цирках (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 23 квітня 2016, 17:16
У Харкові відбувся пікет напроти цирку «Кобзов», учасники якого виразиkи свій протест проти жорстокої експлуатації тварин у розважальний сфері.
«Ні насиллю над тваринами!». Харківська молодь протестувала проти експлуатації тварин в цирках (фото)

Активісти наполягають, що експлуатація тварин у розважальній сфер і в тому числі в цирках є недопустимою. Адже для того, щоб змусити диких тварин виконувати певні трюки, дресирувальники вдаються до жорстокості та насилля. Також учасники пікету посилаються на чинне законодавство, згідно якого з минулого року взагалі забороняються пересувні звіринці.

«Ми проти конкретно цього цирку влаштовуємо пікети вже другий рік, – розповіла Аделіна Лакойда, організаторка пікету, – адже ми вважаємо, що тварини, а особливо дикі, не мусять бути в цирках. З тієї причини, що жоден цирк не може забезпечити диким тваринам відповідні умови утримання. Також минулого року був прийнятий закон України, який забороняє цирки з тваринами, які переїжджають з місця на місце. Тобто, пересувні цирки заборонені 25-ю статтею Закону України.

Також пролунало чимало нарікань на незадовільні умови, в яких утримають тварин в подібних закладах та погане забезпечення їх базових потреб. Пікетувальники тримали в руках плакати з надписами «Цирк з тваринами – це ілюзія радості», «Ваші розваги – страждання для тварин», «Ви платите за шоу грошима, вони платять своїми життями».

«Також у нас є вагомі докази, що тварини належать не «Кобзову», а одному італійському цирку, – зазначила Аделіна, – і в інших країнах були проведені розслідування, які показали, що там дуже жорстоко ставляться до тварин. Слонів зачиняють без води більш ніж на дві з половиною доби. Жирафів били по обличчю. Ці статті можна побачити на іноземних сайтах. Я вважаю, що ми також захищаємо права людини на безпечний відпочинок і етичні розваги. Адже було багато нещасних випадків з дикими тваринами. Вони знаходяться в постійному стресі, потім зриваються і нападають на людей. В тому числі й на дітей».

«Я виступаю проти того, щоб тварини знаходились в концтаборах, – розповів Михайло, учасник пікету, – і щоб була заборона таких цирків, як в Європі. Ми, задається, йдемо в Європу, але цирки у нас залишаються. Тварини в неволі. Вони знаходяться в жахливому стані. Я вважаю, що тварини повинні жити на волі, а не у в‘язниці».

Коли з приміщення цирку почали виходити відвідувачі, активісти скандували галса «Насилля над тваринами – насилля над людьми», «Цирк – концтабір», «Насилля породжує насилля», «Тварини друзі, а не іграшки» тощо. Деякі учасники пікету намагалися пояснити неетичність експлуатації тварин в індустрії розваг. Поодинокі перехожі почали давати некоректні коментарі з цього приводу  та звинувачувати мітингувальників у проплаченості. Одна жінка, нецензурно лаючись, почала погрожувати активістам. Але тим не менш, пікет відбувся.

comments powered by HyperComments