Великий Понеділок - понеділок Страсного тижня Великого посту

Тетяна Зарубіна  |  Понеділок, 25 квітня 2016, 16:24
Іерєй Української Православної Церкви Київського Патріархату Ігор Маяк розповів про Великий Понеділок- перший день Страстного тижня.
Великий Понеділок - понеділок Страсного тижня Великого посту

Ігор Маяк на своїй сторінці у мережі Фейсбук поділився церковними традиціями та правилами поведінки у цей день:

"Великий Понеділок - це понеділок Страсного тижня Великого посту . Страсний тиждень присвячений спогадам останніх днів земного життя Спасителя, Його страждань на Хресті, смерті і поховання. По величі і важливості подій які відбувалися кожен день Страсного тижня називається святим і великим. Ці освячені дні сприймаються віруючими як Божественне свято, осяяний радісним свідомістю отриманого спасіння через страждання і смерть Спасителя. Тому в ці святі дні не відбуваються ні пам'яті святих, ні поминання покійних, ні молебні співу. Як у всі великі свята, Церква і в ці дні закликає віруючих прийняти духовну участь у цих богослужіннях і стати причасниками священних спогадів. З апостольських часів дні Страсної седмиці були в дуже глибокій шані у християн",- дописав Ігор Маяк.

Окремо священник наголосив на поведінці віруючих у цей день:

"Віруючі проводили Страсну седмицю в суворій стриманості, ревної молитви, подвиги чесноти і милосердя. Всі служби Страсної седмиці, відрізняються глибиною благочестивих переживань, споглядань, особливою умилительностью і тривалістю, розташовані так, що в них жваво і поступово відтворюється історія страждань Спасителя, Його останні Божественні настанови. У перші три дні Страсної седмиці Церква готує вірян до гідного споглядання і серцевій співучасті в Хресні страждання Спасителя. У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет, прообразовавшего страждання Спасителя.

Крім того, в цей день згадується висушення Господом покритої багатим листям, але безплідною смоковниці, служить образом лицемірних книжників і фарисеїв, у яких, незважаючи на їх зовнішню побожність, Господь не знайшов добрих плодів віри й благочестя, а тільки лицемірну тінь Закону. Подібна безплідною, засохлої смоковниці всяка душа, що не приносить духовних плодів — істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ" - розповів Ігор Маяк.

comments powered by HyperComments