Велосипедом на роботу. Весело, здорово та екологічно (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 28 квітня 2016, 13:51
У Харкові продовжують популяризувати велорух. Сьогодні на вулиці Гоголя відбулася зустріч велосипедистів, які в своєму повсякденному житті надають перевагу саме цьому виду транспорту.
Велосипедом на роботу. Весело, здорово та екологічно (фото)

«Ідея достатньо стара, – розповів співорганізатор зустрічі «Велосипедом на роботу» Сергій Шакеін, – такі заходи вже давно походять у Києві. Але в Харкові так вже вийшло, що про нього пізно згадали. Тому буквально за кілька днів народився такий формат: ми зустрічаємо велосипедистів і просто пригощаємо їх кавою. Щоб стимулювати їх їздити на велосипеді. Стимулювати потрібно в першу чергу спілкуванням і створенням атмосфери. Адже багато людей начебто згідні їздити на роботу на велосипеді, але щось їм заважає. Бо склалися такі стереотипи, що велосипедист – це спортсмен, який має бути у спортивному одязі. Комусь заважає трафік. Вони вважають, що на дорогах просто небезпечно їздити. А ми хочемо показати, що це все реально. Є достатньо багато людей, які роблять це кожен день».  

Під час зустрічі шанувальники велоспорту мали нагоду поспілкуватися зі своїми однодумцями за чашкою кави. В деяких з них можна було побачити логотипи ініціативи «30 днів на велосипеді». Вона полягає в тому, що в квітні її учасники мають проїхати як мінімум 30 кілометрів саме на цьому виді транспорту.

«В Харкові це не так просто зробити, – зазначив  Сергій Шакеін, – є низка факторів, яка заважає. Але тим не менш, у людей це виходить. Це весело, це «розвантажує» голову, розслаблює нервову систему. Також це здоров’я, якась фізична активність. Покрутити півгодини в день педалі – і це дасть те фізичне навантаження, яке потрібне кожній людині».

«Я їзджу більше трьох років кожен день, – розповів Ян Здановський, – взимку хіба що роблю невеличку перерву через сильні замети. Всі ініціативи, які популяризують велорух, я вважаю корисними. Мене особисто вже не потрібно агітувати. Для мене в першу чергу це спілкування з однодумцями. На цих велозустрічах я познайомився з багатьма людьми, з якими тепер товаришую. Але я вважаю важливою також і популяризацію велоруху. Треба розуміти, що чим більше буде велосипедистів, то менше буде пробок на дорогах. А це убезпечить їх самих. Також якщо людей на велосипедах стане більше, то і автомобілісти будуть з ними рахуватися».

Чоловік також зазначив, що на відміну від більшості, на автомобілістів він не скаржиться. «Взагалі за весь мій велосипедний «стаж» було кілька конфліктних випадків, – розповів Ян, – але сказати, що «от автомобілісти нас не поважають»... Потрібно поважати один одного і все буде добре. Чим більше людей пересяде на велосипеди, тим більше місця з’явилося в громадському транспорті для тих, хто не може ним користуватись. Це також корисно. А про такі речі, як здоров’я нації, вже не потрібно говорити. Люди, які користуватися велосипедом у своїх повсякденних мандрівках, за статистикою, менше хворіють».

Варто відмітити, що на цьому процес популяризації велоруху у Харкові не завершиться. 29 травня у місті відбудеться Велодень, який став вже традиційним заходом, що об’єднує чимало харківських велосипедистів.

comments powered by HyperComments