Про які таємниці та легенди можуть розповісти харківські підземелля?

Юлія Гуш  |  Неділя, 1 травня 2016, 14:14
Нещодавно в креативному хабі Spalah пройшла відкрита лекція, присвячена реальним фактам та легендам, які виникли навколо харківських підземель.
Про які таємниці та легенди можуть розповісти харківські підземелля?

Лекцію, присвячену підземеллям Харківщини, прочитав Ігор Денисенко, член правління харківського фонду сприяння історико-культурним дослідженням «Діти підземелля». «Справа в тому, що наша організація з 2005 року займається дослідженням старовинних підземель в Харкові та області, а також на їх околицях, – розповів він, – іноді ми ділимося тією інформацією, яку напрацювали за десять років існування нашої організації. Ми вважаємо, що тема дуже цікава. Про місцеві підземелля, а особливо старовинні, знають мало. В основному це легенди. І кожна людина, яка передає легенду, або з покоління в покоління, або в межах одного, зазвичай додає щось своє. У результаті цього виникає масив абсолютно неперевіреної, недостовірної інформації».

Харків – не таке вже й старовинне місто. Його історія налічує всього три з половиною сотні років. Але тим не менш, в ній є чимало моментів, які залишаються маловідомими та недорозслідуваними. У  даному випадку мова йшла про підземелля, про які знає далеко не кожен мешканець Харкова. А там, де є щось невідоме та невивчене, завжди з’являться свої міфи та легенди. Лектор навів декілька прикладів таких міфів щодо підземель, які побутують  не тільки в Україні, а й за її межами. Адже деякі люди вірять, що є безкінечні тунелі. Інші — що всі вони розгалужені та багаторівневі. Дехто впевнений, що підземні переходи можуть привести до іншого міста чи навіть країни. Дослідники передають передусім факти та реальні історії, які вони встигли зібрати за роки своєї праці.

«Своїми лекціями, своїми виступами у ЗМІ ми намагаємося донести інформацію про те, що було в підземеллях міста за 350 років його існування, – зазначив Ігор Денисенко,  –  і що є на сьогодні. Скажімо так, відокремити вигадку від того, що є насправді. Наша задача – зібрати крупиці інформації та якимось чином зробити їх зрозумілими для більшості, яка цікавиться цією темою. Сьогоднішня лекція – це ще один етап на цьому шляху».  

comments powered by HyperComments