Як вимушеним переселенцям отримати пенсії?

Юлія Гуш  |  Середа, 4 травня 2016, 14:46
На сьогоднішній день на Харківщині отримують пенсії 65 тисяч вимушених переселенців. Проте деяким з них для цього потрібно пройти відповідні процедури, передбачені чинним законодавством.
Як вимушеним переселенцям отримати пенсії?

Про механізми отримання та поновлення виплати пенсій для вимушених переселенців, які були зареєстровані в Харкові та області, розповіли представниці державних структур в прес-центрі Kharkiv Today.

«Ситуація жодним особливим чином не вирізняється від ситуації в інших регіонах, де живе велика кількість переселенців. У нас, як відомо, є п’ять областей, які є прикордонними зонами АТО, – розповіла Анастасія Бондаренко, позаштатний радник з питань тимчасово переміщених осіб на Харківщині, – переселенці в Харківській області отримують пенсії. Але через ті перевірки, які здійснювались за так званим списком НБУ, велика кількість людей зараз опинилась без певної кількості соціальних виплат. Пенсійний фонд, наскільки мені відомо, зі свого боку проводить ефективну роботи задля того, щоб якось максимально скоординувати свіжу інформацію, яка тільки поступила. Але зараз склалася така ситуація, що надходить дуже багато телефонних дзвінків від людей, які потрапили у безвихідну ситуацію. Ми зараз не знаємо як зробити, щоб поновили їм виплати».

Вона також розповіла, що теперішній уряд виступає за виплати пенсій особам, які проживають на непідконтрольних Україні територіях. Проте на даний момент не налаштований механізм, який би допоміг їм отримувати пенсії. Наприклад, наявна інформація, що надіслані кошти взагалі можуть осідати в кишенях бойовиків. Тому зараз йде розробка системи, яка б дозволила їм отримувати пенсії.

Переселенцям, які зареєструвалися на Харківщині, для отримання пенсій необхідно пройти певні процедури. «На сьогоднішній день діє 509-та постанова Кабінету міністрів, яка передбачає, що особи, які переїхали з Донецької та Луганської областей, повинні зареєструватися в органах соціального захисту з вказанням місця проживання на території Харківської області міста Харкова, – зазначила Тетяна Пипченко, заступниця директора ГУ Пенсійного Фонду України в Харківській області, – довідка затверджена Кабінетом міністрів України. На сьогодні вона продовжує діяти, її ніхто не змінював і ніхто не відмінював. Довідка передбачає вказання як старого місця проживання, так і нового на території Харківської області. Що повідомляється самим заявником».

Після опрацювання даних на основі поданих документів здійснюється виплата пенсій. Особи, які не отримують пенсії чи соціальні виплати, можуть звернутися до Пенсійного фонду чи органів соціального захисту, щоб вирішити цю проблему. Пипченко розповіла, що до них звернулося вже 156 тисяч вимушених переселенців. Деякі з них вже переїхали до інших регіонів крани. На сьогоднішній день 65 тисяч переселенців отримують пенсії.

comments powered by HyperComments