Активісти розкритикували «попсові бюсти нобелевських лауреатів»

П'ятниця, 6 травня 2016, 14:12
Ландау якось подарували карту СРСР, де він був зображений в Москві на троні, до якого тягнулися червоні лінії з усіх наукових центрів. Тільки в Харкові було фото Іллі Лівшиця і підпис «Удельное княжество».
Активісти розкритикували «попсові бюсти нобелевських лауреатів»

«Який стосунок до Харківського університету мають Ландау, Саймон Кузнець і Мєчніков? Вшановуючи такі очевидні, здавалося б, фігури, ми, насправді, знущаємося над історією Харківського університету», — пише на сайті ІЦ «Майдан Моніторинг» Оксана Середкіна.

Вона наводить історію зі своїх студентських спогадів. Мовляв, викладачі розповідали, що «на один з днів народження Ландау подарували карту СРСР, де він був зображений сидячі на троні в Москві, в руках тримав скипетр та державу, а в усі наукові центри тягнулися від його трону червоні лінії. В усі, крім Харкова. Бо в Харкові була приклеєна фотка Іллі Михайловича Лівшиця (не плутати з його братом Євгеном, який був співавтором Ландау по славетному підручнику) з підписом «Удєльноє княжество». Авторка підкреслює, що радянська фізика багато в чому вдячна Ландау, але Харківський університет може похвалитися власною фізичною школою твердого тіла, з якої «вийшов увесь ФТІНТ, всі Монокристали».

«Але, перед ХНУ встановлюють бюст саме Ландау, який практично не мав стосунку до ХНУ, а не Іллі Лівшиця», — констатує Оксана Середкіна. Не менш достойними увіковічення вона вважає засновника кафедри кристалів Якова Гегузіна, автора планетарної школи академіка Барабашова, лауреата медалі ім. Філдса Володимир Дрінфельд (єдиного з такою нагородою українця), ректора Володимира Хоткевича, відомого математика Олександра Борисенко

«Я думаю, що не менше могли б розповісти біологи, філологи або історики про локальну пам’ять своїх факультетів, і ця пам’ять має бути основою пам’яти міста, бо містоутворюючим «підприємством» для Харкова був саме Університет: він створив обличчя нашого міста і надав вектор розвитку на багато років вперед. І наша пам’ять повинна бути чесною, нам є чим пишатися і без зірок, які полишили наше місто і стали зірками деінде», — зазначає авторка. Вона дивується, що «краще поставити попсові бюсти нобелевських лауреатів», до того ж, «абсолютно бридкі естетично», і питає, чи не знайшлося б краще застосування «цим півмільйонам гривень, якими так вихваляється ректор Бакіров».

«Чи все в порядку в наших університетських лабораторіях? Чи вистачає їм обладнання? Чи є кошти на подорожі вчених і студентів на конференції? Як поживає університетська бібліотека? Вистачає нових надходжень? Чи давно оновлювалися комп’ютери на факультетах? Може, вже створили університетський кластер? Чому б комусь з меценатів не подарувати новий сучасний мікроскоп біофаку?», — питає Оксана Середкіна, констатуючи, що «фантазії вистачає тільки на тупий піар біля головного входу». Причина проста: мікроскоп, навіть з іменною табличкою мецената, загубиться в лабораторіях, нові книжки цікаві лише спеціалістам.

«Але чи довго протримається університет без вливання коштів в його наукову базу, тільки на піарі і статтях ректора Бакірова про важкий стан нашої освіти? До речі, Віль Савбанович, а ви чим займалися останні п’ятнадцять років? Боролися в підпіллі за процвітання української освіти чи очолювали один з найбільших українських Вишів? Ви точно не маєте стосунку до стану нашої вищої освіти? Точно-точно?», — наостанок пише авторка.

Постамент з бюстами трьох нобелівських лауреатів відкрили перед головним корпусом Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна у квітні 2016 року. На церемонії був присутній голова Адміністрації Президента Борис Ложкін. Він також роздав державні нагороди, представив Юлію Світличну першим заступником голови ХОДА та презентував свою книгу.

comments powered by HyperComments