Коли і кого увічнять у топонімах. Погоджені проекти рішень

П'ятниця, 13 травня 2016, 08:52
Таблички змінять на п’яти станціях метро, отримають нові назви чотири райони та гідропарк. Жителі вулиць звикатимуть до імен сучасних героїв.
Коли і кого увічнять у топонімах. Погоджені проекти рішень

Проекти рішення про перейменування було прийнято за основу робочою групою при Харківській ОДА 12 травня. Документами передбачено такі зміни: Жовтневий гідропарк стане Удянським, Жовтневий район — Новобаварським, Комінтернівський — Слобідським, Фрунзенский — Немишлянським, Червонозаводський — Основ’янським, станція метро «Маршала Жукова» — «Палац спорту», «Площа Повстання» — «Захисників України», «Пролетарська» — «Зелений Гай», «Радянської Армії» — «Армійську», «Метробудівників ім. Г. Ващенка» — «Метробудівників».

Нові назви отримають 60 об'єктів вулично-дорожньої мережі. З’являться вулиці Європейська, Волонтерська, Героїв Чорнобиля, площі Захисників України та Національної Гвардії, в'їзди Аґрусовий і Шипшиновий. Проспект Правди стане Незалежності, а Маршала Жукова — Петра Григоренка.

Частині об’єктів повернуть історичні назви, серед нових — імена харків'ян-героїв Небесної Сотні (Євгена Котляра, Владислава Зубенко, Юрія Паращука), військовослужбовців, що загинули в зоні АТО, учасників Української національно-демократичної революції 1917-1921 років, а також видатних культурних діячів Харкова.

Нагадаємо, проти проекту проголосував віце-мер Ігор Терехов. На його думку, ряд об'єктів перейменуванню не підлягають. Головуючий Михайло Черняк претензії спростував.

У рамках закону про декомунізацію 20 листопада 2015 року депутати міськради підтримали перейменування 173 об'єктів вулично-дорожньої мережі, однієї станції метро і чотирьох парків і скверів Харкова. Нові назви для районів на сесію не виносилося. З початку року мер Геннадій Кернес перейменував ще 48 вулиць і три з дев'яти районів міста.

Цікаво, що для низки назв міська влада запропонувала нове тлумачення, які не підлягають дії закону про декомунізацію. Так, Фрунзенський та Жовтневий райони названі на честь героя СРСР льотчика Тимура Фрунзе та жовтневих свят (14 жовтня — День захисника України, українського козацтва і Покрови Святої Богородиці, 28 — День визволення від фашистських загарбників). Те саме стосується Комінтернівського та Червонозаводського районів.

Законом передбачено перейменування об'єктів топоніміки до 21 травня 2016 року. Зараз відповіальність за його виконання лежить на голові ОДА.

comments powered by HyperComments