У Харкові відбудеться арт-парад вишиванок

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 13 травня 2016, 16:05
У Харкові 19 травня пройде арт-парад «Слобожанська вишиванка», який відбудеться в межах Всеукраїнського дня вишиванок.
У Харкові відбудеться арт-парад вишиванок

Як розповіли організаторки арт-параду, мета цього заходу – популяризація національного одягу як одного зі символів української культури. «Звідки взялася ця ідея – проводити день вишиванки? Всім відомо, що це день національного одягу, – розповіла Наталія Нечепуренко, керівниця творчої майстерні «Слобожанський ладинець», – і так як національним одягом для українців є вишиті сорочки, то 19 травня буде проходити День вишиванки. Ми вирішили влаштувати арт-парад «Слобожанська вишиванка», щоб якось заявити про себе. Так вже вийшло, що певні національні атрибути базуються на тих речах, які відрізняють нас один від одного».

В межах арт-параду запланована низка культурних заходів, які проходитимуть в парку Шевченка з 16.00 до 19.00. Всі вони організовані таким чином, що кожен охочий може взяти в них активну участь – запросити музикантів, дати майстер-клас з народного ремесла, розповісти історію власної вишиванки тощо. Також вивідувачі арт-параду зможуть черговий раз побачити, як зараз поєднуються традиційні елементи одягу з сучасними: під час заходу відбудеться показ колекції вбрання відповідного стилю.  

Крім цього, організаторки арт-параду «Слобожанська вишиванка» мають намір привернути увагу молоді. Наприклад, вже була налагоджена співпраця з різними учбовими закладами – це 10 профільних вишів та більше 200 шкіл, які приєдналися до цього заходу. «У нас вийшов волонтерський проект, – розповіла Оксана Васильєва, директорка магазину вишиванок та авторських робіт «Арт Бутик», – все, що буде на цьому святі, ми робимо за власні кошти. Ніхто нам жодних грантів не дає та жодних грошей не перечислює. Так, у нас є власні національні традиції. До них належить вишиванка. У сучасному одязі вона є дуже гарним, актуальним і яскравим елементом».

За словами Наталії Нечепуренко, до арт-параду «Слобожанська вишиванка», судячи з соцмереж, зголосилося приєднатися близько 1100 учасників. Вона зазначила, що участь у такому заході дозволяє людям переосмислення свої цінності та дізнатися більше про власну культуру.

comments powered by HyperComments