Спеціалісти закликають правильно утилізувати ртутьвмісні лампи

Вівторок, 17 травня 2016, 09:18
З 27 по 29 травня в 23 українських містах, включаючи Харків, будуть організовані тимчасові пункти збору ртутьвмісних джерел світла.
Спеціалісти закликають правильно утилізувати ртутьвмісні лампи

Проект Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» і благодійний фонд MAXUS оголосили про початок кампанії по залученню уваги населення й української влади до проблеми правильного збору та утилізації відпрацьованих ламп, що містять ртуть, повідомляє «Восточный Дозор».

Всесвітня організація охорони здоров'я відносить ртуть до токсинів, які найбільш небезпечні для навколишнього середовища і здоров'я людини. Отруєння ртуттю може відбутися не тільки при прямому контакті з її парами при розбитті люмінесцентних ламп, а й при вживанні в їжу молока і м'яса корів, випас яких проводився поблизу полігонів і звалищ, куди хаотично скидаються ці лампи, а також у багатьох інших випадках, наприклад , через ґрунт, воду тощо.

Всього 1 (один) грам ртуті, який потрапив в навколишнє середовище, забруднює 200 000 куб. м води і 3 млн. куб. м повітря. До того ж ртуть накопичується в коренях рослин і дерев, грибах, водоростях і рибі. Тому відпрацьовані ртутьвмісні лампи підлягають спеціальній утилізації — їх не можна викидати в контейнери для сміття.

Однак на сьогоднішній день в Україні відсутня система пунктів збору таких ламп від населення. В якості альтернативи лампам розжарювання, таким, що сприяє глобальному потеплінню, і люмінесцентним лампам, що містять ртуть, екологи і фахівці в секторі світлотехніки пропонують переходити на світлодіодні (LED) лампи та світильники.

У Харкові здати відпрацьовані ртутьвмісні лампи можна буде з 27 по 29 травня в торгових центрах «Епіцентр», розташованих за адресами:

- пр. Гагаріна, 325,

- вул. Архітекторів, 7,

- вул. Героїв Праці, 9-А.ф

comments powered by HyperComments