Юлія Світлична: Харківщина - потужний науковий центр у масштабі всієї Східної Європи

Тетяна Зарубіна  |  Середа, 18 травня 2016, 13:48
17 травня перший заступник голови ХОДА взяла участь в урочистостях з нагоди Дня науки.
Юлія Світлична: Харківщина - потужний науковий центр у масштабі всієї Східної Європи

У рамках заходів, приурочених до Дня науки, в ХНУ ім. В. Н. Каразіна відбулося спільне засідання Ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України, Ради ректорів Харківського вузівського центру та Харківського університетського консорціуму. Темою засідання стала роль освіти та науки у завданнях прискорення соціально-економічного розвитку регіону.

Від імені голови ХОДА Юлія Світлична привітала всіх присутніх з Днем науки.

«Сьогодні - урочистий день, але вважаю, що настав час закласти нові традиції його відзначення. І від почестей та вшанувань перейти до фундаментальних рушійних перетворень, до можливості створити нові механізми та підходи для розвитку науки на Харківщині, - зазначила Юлія Світлична. – Сьогодні всі наші справи спрямовані на досягнення конкретного результату, і це - однозначна позиція Президента України Петра Порошенка та глави області Ігоря Райніна. І я впевнена, що це - однозначна позиція всіх тих, хто сьогодні зібрався в цій залі: від корифеїв науки до молодих вчених, які тільки починають свої кроки у цьому напрямку».

Юлія Світлична також зазначила, що харківська наука має перспективу, незважаючи на всі проблеми та виклики потенціал вдалося зберегти, а по деяких напрямках навіть значно розвинути. За її словами, Харківщина - не тільки національний лідер, який займає провідні місця у сфері науки, а й один з потужніших наукових центрів у масштабах Східної Європи.

Під час засідання відбулося підписання угоди про співпрацю між Харківською обласною державною адміністрацією, Північно-Східним науковим центром НАН і МОН України, Радою ректорів Харківського вузівського центру та Харківським університетським консорціумом.

«Була підписана чотиристороння угода з органами влади, а також представниками науки, для того, щоб активізувати науку і зробити її більш комерційною, комерціалізувати ті пропозиції, які на сьогоднішній день є, звести їх і популяризувати на міжнародній арені. З цією метою було підписано угоду, яка на сьогоднішній день наповнена, і я думаю, що в найближчі дні ми візьмемося до її реалізації», - додала Юлія Світлична.

Голова Ради ректорів Харківського вузівського центру Віль Бакіров зазначив, що незважаючи на труднощі, які є сьогодні у сфері науки, наші спеціалісти продовжують вражати науковий світ блискучими і фантастичними відкриттями і результатами, а науковці продовжують натхненно і самовіддано працювати.

Він також відзначив, що ініціатива Ігоря Райніна щодо створення Харківського університетського консорціуму активно втілюється у життя. У рамках цієї структури вже реалізуються 13 проектів, метою яких є розв’язання актуальних регіональних проблем.

Під час заходу Юлія Світлична вручила найкращим науковцям Харківщини дипломи обласних стипендіатів у галузі науки у 2016 році.

Також у рамках урочистостей з нагоди Дня науки відбулося нагородження відзнаками НАНУ, Федерації вчених та Північно-Східного наукового центру. Нагороди від науковців отримали:

- член-кореспондент НАН України, директор Інституту фізики високих енергій і ядерної фізики ННЦ «ХФТІ» Анатолій Довбня;

- головний редактор телеканалу ОТБ Катерина Махова;

- спеціальний кореспондент газети «Время» Олена Зеленіна.

comments powered by HyperComments