Згадки про 1944 рік. Як в Харкові вшанували пам’ять жертв депортації

Юлія Гуш  |  Четвер, 19 травня 2016, 09:12
18 травня у Харкові відбувся пам’ятний мітинг, на якому присутні вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар 1944 року.
Згадки про 1944 рік. Як в Харкові вшанували пам’ять жертв депортації

18 травня 1944 року. Ця дата стала трагічною в історії кримськотатарського народу. Адже саме тоді совєтська влада розпочала масову депортацію його представників. Про це не могли не згадати учасники мітингу, які розповіли про ці події з імпровізованої сцени на площі Свободи. Деякі з них згадували історії власної родини, а інші проводили паралелі між сучасними та минулими подіями.

Аліме Кірімова: «Під час років депортації та вигнання загинуло 50% кримськотатарського народу. Зараз, коли пройшло більш ніж півстоліття, ми бачимо, що, на жаль, історія повторюється. Продовжується геноцид кримськотатарського народу з боку Російської Федерації».

Вікторія Склярова: «Людей з тих сіл посадили в баржі і затопили в Азовському морі. Тобто, у них взагалі не було жодної можливості залишитись в живих. Сьогодні для кримських тартар такий ж важливий день, як для нас той, коли ми вшановуємо роковини Голодомору. Так само, щоб ми відчули оцей момент і могли співчувати нашим кримським татарам».

На початку заходу лунало два гімни – український і кримськотатарський. Пам’ять всіх жертв депортації вшанували хвилиною мовчання. На мітингу було багато людей, які стояли під кримськотатарськими прапорами.

Олександр Дзюба: «Відлуння цих наслідків нам і досі не дає спокійно жити. Воно, на жаль, не дає примиритися з нашим минулим. І ми знаємо, що ті страшні події, які зараз відбуваються в Криму, вони є прямим наслідком тих, які розпочалися 18 травня 1944 року».

Емір Бікіров: «Цей біль я не можу і не хочу передавати вам. Сьогодні 18 травня. 72-га річниця геноциду. Історія не повинна повторюватися. Вона повинна змушувати людей не допускатися помилок. Ми не повинні, як то кажуть російською, «плясать под дудку» Російської федерації. Ми не повинні допускати геноциду, який і зараз триває на території Криму».

Це вже не перший захід в місті, присвячений подіям 1944 року. Подібні акції вже правдились за участі харківських активістів. Крім того, як і раніше, прямо на площі проходив збір підписів за те, щоб зробити в школах Дні пам’яті про депортацію зробили обов’язковими.

Олена Абіюк: Ми ще 2014 року почали збір підписів під зверненням з приводу того, що 18 травня слід зробити у школах обов’язковим для проведення уроку пам’яті. Він був затверджений Міністерством освіти, але досить носить характер рекомендовано виховного закладу. Це на практиці означає, що його можна включити до виховного плану, а можна і не робити цього. А ми вважаємо, що це дуже важливо, адже це піднімає тему Криму автоматично».

Володимир Чистилін: «Харківський Євромайдан уже третій рік поспіль разом з кримськотатарською спільнотою проводить подібні акції. Тому і сьогодні ми об’єднали зусилля. Я думаю, буде багато харків’ян. Я думаю, в декількох міста України будуть проводитися подібні акції. 

Костянтин Максименко: «Я особисто тут тому, що українці та кримські татари стали жертвами злочину проти людяності. Вони стали жертвами сталінського режиму. Українців знищували за допомогою Голодомору, татар – через депортацію. Ми повинні бути разом, щоб не допустити повторення такого в майбутньому».

Під час мітингу виступальники неодноразово підкреслювали, що події 1944-го року не повинні повторюватися в подальшому, а українцям та кримським татарам слід триматися разом в такі непрості часи.

comments powered by HyperComments