Дмитро Багалій як центральна постать для Ночі музеїв

Юлія Гуш  |  Неділя, 22 травня 2016, 13:51
У Літературному музеї відбулася низка заходів, значна частина яких була присвячена постаті Дмитра Багалія.
Дмитро Багалій як центральна постать для Ночі музеїв

«Нашу вулицю Фрунзе нарешті перейменували на вулицю Багалія, – розповіла співробітниця Літературного музею Тетяна Пилипчук, – ми щасливі з того. І цьогорічну ніч присвятили саме Дмитру Багалію, тому, як все відбувалося сто років назад і що ми маємо сьогодні. І наша концепція повністю побудована на тому, як було тоді, коли Дмитро Багалій жив. Був великим вченим, істориком, ректором університету, міським головою, популяризатором науки, тим, хто відкривав громадські бібліотеки в Харкові».

Рішення присвятити частину заходів Ночі музеїв Дмитру Багалію було позитивно сприйняте представниками Харківської топонімічної групи. Це цілком очікувано, адже завдяки саме їх зусиллям колишня вулиця Фрунзе отримала нову назву.

«Це дуже приємна новина, – зазначила координаторка ХТГ Марія Тахтаулова, – і ми дуже раді, що доклали зусиль до того, щоб саме ця вулиця носила ім’я Дмитра Івановича Багалія. Це дуже символічно. І ті назви, які дійсно співпадають, які мають сенс, логіку найменувань, вони просто приречені бути цікавими, бути в центрі уваги. Так само, які Ніч музеїв і вулиця Дмитра Багалія. Саме там, де він жив, де продовжують жити його нащадки. Це дуже приємно. І хотілося, щоб якомога більше уваги приділялося топоніміці. Щоб були такі чудові результати на зразок цього свята».

«Це чудово, коли вулиці, в тому числі завдяки новим назвам, починають жити власним життям, – розповів координатор ХТГ Сергій Жуков, – я думаю, що вулиця Багалія не буде єдиним прикладом. Що у нас, можливо, будуть ще такі яскраві проекти. Добрі традиції, коли нова назва надає нове життя вулиці».  

Це не перший випадок, коли низка культурних заходів присвячується нещодавно перейменованій вулиці. «Можна згадати вулицю Мистецтв, яка також стала своєрідним культурним та цікавим заходом, – додала Марія, –я думаю, на цьому ми це не зупинимось. Будуть й інші проекти, які прославлятимуть відомих харків’ян. Це тільки початок».

comments powered by HyperComments