Порушення свободи слова у Харкові у травні: напад на журналіста та заборона зйомки сесії райради

Четвер, 9 червня 2016, 20:04
В Україні у травні 2016 році зафіксовано найбільшу кількість порушень свободи слова в порівнянні з іншими місяцями 2016 року (7 побиттів та нападів на журналістів, 11 перешкоджань, 5 погроз).
Порушення свободи слова у Харкові у травні: напад на журналіста та заборона зйомки сесії райради

“Миротворець” списків журналістів з їхніми даними.

У той же час, загалом з початку року ІМІ спостерігає тенденцію до незначного зменшення кількості нападів та перешкоджань на журналістів у порівнянні з цим же періодом 2015 року.

Причому кількість погроз журналістам у зв’язку з їхньою професійною діяльністю зросла в половину у порівнянні з цим же періодом 2015 року (39 погроз за весь 2015 рік, 21 погроза - за п’ять місяців 2016 року).

Серед позитивних тенденцій ІМІ спостерігає збільшення кількості кримінальних проваджень, відкритих за фактами порушення свободи слова, які були розслідувані правоохоронними органами і передані до суду (за весь 2015 рік - 11 проваджень до суду, за перший квартал 2016 року - 12 проваджень).

Порушення свободи слова стаються по всіх регіонах України. Лідерами є Київ, Миколаївщина та Одещина.

«Тому ми закликаємо журналістів проявляти більше солідарності і подумати над створенням спілки або самопрофесійного об’єднання, яке б як критикувало журналістів за порушення стандартів і джинсу, стежило б за чистотою професії. Але так само і захищало б тих журналістів, особливо розслідувачів, які постраждали через свої матеріали. Цього нам сьогодні дуже бракує”, - йдеться в звіті ІМІ за травень.

comments powered by HyperComments