Підліток загинув від удару блискавки, у його товарища відмовили ноги

Четвер, 16 червня 2016, 12:37
Загиблий приїхав з Харкова до дідуся на канікули. У ГУ ДСНС України у Харківській області вчергове нагадують, як поводитись під час грози.
Підліток загинув від удару блискавки, у його товарища відмовили ноги

«15 червня о 18:30 від працівників Вовчанської центральної районної лікарні на номер «101» надійшло повідомлення про те, що цього ж дня о 14:30 у селі Жовтневе Друге Вовчанського району сталась надзвичайна подія. На вулиці Садовій під час дощу грались двоє місцевих підлітків, 2004 року народження. Хлопці катались на «тарзанці», котра була влаштована на дереві. Раптом у дерево вдарила блискавка. Діти опинились в зоні її враження», — повідомляє прес-служба обласного управління ДСНС.

В результаті один з підлітків загинув на місці, інший отримав травми. Його госпіталізували до хірургічного відділення районної лікарні. У хлопця відмовили ноги, але стан його здоров’я медики оцінюють як задовільний.

У ВК ГУНП в Харківській області повідомляють, що загинув 12-річний житель Харкова, який приїхав на канікули погостити у дідуся. Факт події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України. Встановлюються усі обставини.

ГУ ДСНС Украйни у Харківській області нагадує:

  • коли гроза застала на вулиці, необхідно уникати високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева,

  • в лісі не можна ховайтися на узвишші — тільки під низькими деревами, що стоять поряд,

  • в полі необхідно знайти заглиблення в землі, якщо там буде вогко — не можна лягати в повний зріст,

  • ні в якому разі не можна бігати, плавати чи їхати на велосипеді чи мотоциклі, а з автомобіля треба зняти всі металеві антени, які можуть притягувати розряди.

Рятівники радять звернути увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина — найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок — ними не просто радять не користуватися, а негайно вимкнути.

comments powered by HyperComments