Екологи: На Харківщині може повторитися трагедія Грибовичів

Понеділок, 20 червня 2016, 17:50
Стихійні смітники отруюють воду в колодязях і періодично горять.
Екологи: На Харківщині може повторитися трагедія Грибовичів

Нагадаємо, під час ліквідації наслідків пожежі на сміттєвому полігоні в Великих Грибовичах Львівської області загинули четверо людей. Харківські екологи звертають увагу на те, що подібне може статися в області, пише «Сегодня». Загрозу може становити, зокрема, стихійне звалище на околиці Люботина (в 25 кілометрах від Харкова). Відходи туди вивозять з Песочина, Коротича та інших населених пунктів. Полігон існує близько півстоліття і вже розрісся до 14 гектарів. Місцеві жителі скаржаться на нестерпний запах, часті пожежі та отруєну воду в колодязях. За інформацією облуправління ДСНС, загоряння на звалищі відбуваються виключно в спеку, іноді двічі на місяць.

У минулому році тут почали зводити комплекс по утилізації відходів, на що з держбюджету виділили 30 млн. грн. Як розповіли «Сегодня» в ХОДА, зібрався сміття рекультивують і поховають в котлован, відходи будуть розділяти на органічні і неорганічні, і перші перероблятимуть бактерії. За даними віце-губернатора Євгена Шахненка, вже виконали половину робіт.

Зазначимо, що подібний комплекс тиждень тому запрацював в Богодухівському районі. Однак екологи заявляють: Люботинський комплекс розробили з безліччю порушень. За словами голови координаційної ради громадської організації «Зелений фронт» Олега Перегона, найнебезпечніше на звалищах – газ, який утворюється в процесі розкладання відходів, і може спалахнути або вибухнути. Але в проекті не передбачена ні його видобуток, ні відведення. Немає й вишки, з якої співробітник буде спостерігати за вивантаженням відходів, та загороджень, які б не дозволяли розлітатися поліетиленовим пакетам. Крім того, відповідно до пожежних норм на кожні 5 гектарів комплексу повинен бути пожежний щит, тоді як проектом передбачений один щит на всю територію. Екологи наполягають на повторній розробці проекту та притягненні до відповідальності тих, хто погодив перший.

Не менш небезпечний, за словами екологів, Дергачівський полігон. Його повинні були закрити ще в 1990-ті, але по сьогоднішній день сюди звозять сміття, посилаючись на те, що без нього Харків потоне у відходах. Також ще 20 років тому екоінспекція винесла припис про те, щоб на полігоні організували відведення або видобуток газу, але до сих пір цього не зробили. Кілька років тому виникали пожежі на Дергачівському полігоні і звалищі в Ізюмі.

Минулого тижня керівникам районів і міст області доручили створити комісії для перевірки роботи полігонів ТПВ. Як зазначив заступник губернатора Євген Шахненко, зараз виявляють несанкціоновані звалища, а також упорядковують документи офіційних полігонів. За словами помічника начальника облуправління ДСНС Ігоря Лупандіна, в цьому році загорянь на великих звалищах не було.

Також зараз проектуються комплекси з утилізації відходів в Вовчанську, Первомайському, Лозовій, Куп'янську та Ізюмі. Сміттєпереробний завод протягом трьох років планують побудувати і під Харковом. Як повідомив перший віце-мер Ігор Терехов, на комплексі буде добуватися полігонний газ для виробництва електроенергії. Проект вартістю $44 млн. профінансує Світовий банк.

comments powered by HyperComments