Адвокат: Податківці заважають відновленню ХТЗ

Четвер, 7 липня 2016, 15:01
У Господарському суді Харківської області відбулося судове засідання з затвердження плану досудової санації ВАТ «Харківський тракторний завод».
Адвокат: Податківці заважають відновленню ХТЗ

«Українські новини» нагадують, що 9 червня 2016 року план досудової санації ХТЗ затвердили кредитори заводу на зборах. Потім документ спрямували на розгляд суду.

«Основними супротивниками запропонованого заводом варіанту погашення боргів і його фінансового оздоровлення виступили Спеціалізована державна податкова інспекція (СДПІ) м. Харкова з обслуговуванню великих платників і Міністерство фінансів України. На думку представників цих органів влади, єдиним можливим варіантом задоволення їхніх вимог є продаж заводу з молотка в рамках виконавчого провадження, що й було викладено у відповідних письмових поясненнях. Підставою для цього (одною з небагатьох, які за законом можливі з боку кредиторів, не згодних з ідеєю фінансового оздоровлення, на цьому етапі втілення плану санації) є нібито можливість більш повного задоволення претензій СДПІ у разі ліквідації підприємства — порівняно з перспективою повернення ХТЗ до повноцінної господарської діяльності», — йдеться у повідомленні. В ході судового засідання 5 липня фіскали відстоювали цю позицію.

«Все зазначене абсолютно ясно свідчить про те, що позиція держави в особі податкової щодо майбутнього Харківського тракторного заводу, як і досі, зводиться до надання заводу вибору між «ліквідацією й ліквідацією», що призведе до продажу заводу вроздріб, ігноруючи реальні можливості безконфліктного повернення заборгованості. Виходить, що податківці вважають знищення підприємства, від роботи якого залежить доля десятків тисяч людей, більш вигідним для себе, ніж його відродження. Така позиція не просто антидержавна, вона антилюдська, бо вбиває промисловий потенціал України й позбавляє засобів для існування величезну кількість сімей», — прокоментував адвокат Харківського тракторного заводу Андрій Хоришко.

Через необхідність вивчити надані присутніми в судовому засіданні учасниками процесу документи й заперечення, розгляд питання про затвердження плану санації АТ «ХТЗ» перенесено на 11 липня 2016 року.

Нагадаємо, в травні контрольний пакет ХТЗ за пропозицією З.Вольфа придбав президент і власник групи компаній DCH Олександр Ярославський, який вже володів підприємством до 2007 року. Тоді стратегічним партнером ХТЗ стала російська група ГАЗ, підконтрольна Олегу Дерипасці. Нині йде процес фіналізації угоди.

Генерального директора Харківського тракторного заводу Андрія Коваля звинувачують за двома кримінальними статтями: «підготовка до злочину» і «диверсія». За інформацією СБУ, виробничий комплекс ХТЗ намагалися знищити, а частину виробництва вивезти в Росію. Київський райсуд Харкова наклав арешт на майно Андрія Коваля.

9 червня робітники заводу вийшли на мітинг, вимагаючи втручання в ситуацію, що склалася на підприємстві, губернатора Харківської області та Президента, а 16 червня вони ті самі вимоги висловили під час пікету біля будівлі СБУ. ЗМІ повідомляють, що робітників заводу знову відправили у відпустку.

На сайті Президента опубліковано петицію з вимогою не дати знищити ХТЗ.

comments powered by HyperComments