Жовтневе стало Верховим (відео)

Четвер, 14 липня 2016, 16:17
Верховна Рада під час ранкового пленарного засідання прийняла постанову щодо перейменування кількох населених пунктів.
Жовтневе стало Верховим (відео)

Проект Постанови, зареєстрованний за №4907, прийнято «відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 8 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», враховуючи пропозиції органів місцевого самоврядування та рекомендації Українського інституту національної пам’яті».

Поміж іншим, Верховна Рада України перейменувала село Жовтневе Близнюківського району Харківської області на село Верхове.

«Крок за кроком ми перейменовували міста і містечка, які носили комуністичні назви. Кожен Чистий четвер був святом для багатьох громад, яким були повернені давні українські назви. Сьогодні фактично ми цей процес завершили», — відкоментував під час брифінгу голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він повідомив, що загалом за той період було перейменовано 1012 населених пунктів.

Нагадаємо, закон «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів і заборону пропаганди їх символіки» передбачав перейменування об'єктів топоніміки до 21 травня 2016 року. Міськрада погодила нові назви 221 вулиці (провулки, площі, проспекти тощо), одну станцію метро («Радянська» стала «Пл. Конституції»), три райони (Дзержинський став Шевченківським, Ленінський — Холодногорським, а Червонозаводський — Індустріальним). Потім права перейшли до голови ХОДА. Останні перейменування на Харківщині відбулися у травні. Голова ХОДА підписав розпорядження щодо майже 4 000 нових назв топонімів у Харківській області. В той же день Верховна Рада затвердила низку перейменувань сел і селищ на Харківщині. За словами Ігоря Райніна, процес декомунізації області завершився 19 травня.

comments powered by HyperComments