Девід Новак розповів, як створюється документальне кіно

Середа, 20 липня 2016, 09:30
У Харкові відбувся майстер-клас з режисури та монтажу за участі Девіда Новака, професора кіно Школи дизайну Пенсільванського університету.
Девід Новак розповів, як створюється документальне кіно

«Ми зібралися тут для того, щоб поговорити як робиться кіно, – зазначив Девід Новак, – зокрема, кіно документальне. Ми можемо трохи поговорити про різницю, або, можна сказати, конфлікт між кінодокументалістикою та журналістикою. Можемо поговорити про фільм, який я сьогодні представляю в кінотеатрі 8/5 «В пошуках Бабеля», про те, які виникли складнощі та завдання при створенні фільму. Поговоримо, як слід розповідати про біографію, щоб це було цікаво. Ми можемо поговорити, як будується кар’єра у сфері кінодокументалістики».

Хоча зустріч була присвячена документальному кіно, не обділив він увагою таке явище, як громадянська журналістика. Новак розповів, що вона має значну вагу в США. Навіть саме поняття «громадянська журналістика» виникло там. «Професійна телевізійна журналістика часто має вузький набір тем, – зазначив він, – з появою інтернету люди завдяки громадянській журналістиці отримали доступ до тих тем та сюжетів, які раніше вони б ніяк не побачили».

Девід Новак розповів, як він створює фільми і яке місце посідає документалістика в його житті. «Коли я знімаю документальний фільм, я дуже глибоко занурююсь в тему, – розповів він, – я дуже глибоко її вивчаю. Це неначе повернутися в університет, щоб отримати вищу ступінь. Я в створенні фільмів люблю те, що потрапляю в різні місця – чи в своїй країні, чи за кордоном. Я знайомлюсь з людьми, з якими в протилежному випадку ніколи б не познайомився. Я шукаю відповідей на питання, які для мене важливі у цьому світі».

comments powered by HyperComments