Волонтери не можуть доставляти необхідні ліки до зони АТО

П'ятниця, 22 липня 2016, 15:00
Лікарські препарати можуть вилучити прямо на митниці, а самих перевізників очікує звинувачення у контрабанді.
Волонтери не можуть доставляти необхідні ліки до зони АТО

Про один такий випадок розповіла харківська волонтерка Тетяна Іванченко. 20 березня цього року на пропускному пункті міста Чоп був затриманий автомобіль, на якому волонтери перевозили до зони АТО дорогі медикаменти з Італії. Митники вилучили 22 ящика, на яких були вказані такі відомі адреси, як «Щастя», «Костянтинівка», «Авдіївка» тощо. За словами волонтерки, в цих населених пунктах не вистачає ліків. Медики, окрім військових, опікуються ще місцевим населенням. Вона зазначила, що це перший такий випадок на їх практиці. Раніше митники пропускали без жодних проблем.

Варто також зазначити, що на даних медикаментах були перекреслені штрих-коди. А це означає, що їх продаж заборонений. Проте водія авто, в якому вони перевозились, згодом звинуватили в контрабанді. Відбулося судове засідання, на яке його так і не покликали. На водія потім був накладений чималий штраф. Захист подав на апеляцію.

Аналогічні проблеми виникають при доставці необхідних запчастин. «Ми повертаємося в 2014 рік, – зазначила Ірина Каптур, волонтерка з Полтави, – все залишилось таким самим. Оптика у нас також йде з-за кордону. Знову контрабанда. Це, наприклад, артилерійський бінокль. Цього всього немає. На сьогоднішній день всі знають, що тепловізери тільки волонтерські. І вони також завозяться контрабандою. Якщо це хтось вилучить, то ми не зможемо нічого довести. Війна продовжується і проблем дуже багато».

За словами волонтерів, на даний момент немає необхідного закону, який би регулював поставки медикаментів. «Ми всі порушники закону, але ми допомагаємо, – підкреслили вони, – проте закон працює тільки в одну сторону».

comments powered by HyperComments