Харківські науковці придумали, як уникнути смертельних блискавок

Середа, 27 липня 2016, 18:27
За 10-15 хвилин до наближення грозового фронту люди встигнуть сховатися і відключити електроприлади.
Харківські науковці придумали, як уникнути смертельних блискавок

Винахід, що складається з металевого стержня і системи виміру, здатний попередити і відпочиваючих на пляжі, і гостей якогось фестивалю під відкритим небом, пишуть «Вести». Прилад розробили у Науково-дослідному і проектно-конструкторському інституті «Блискавка» (при НТУ «ХПІ»). Він рахує електричні імпульси, які виникають при наближенні грозової хмари. Коли пристрій спрацює, щоб убезпечити себе, у людини буде 10-15 хвилин в запасі.

«Ми, природно, не вважаємо себе першовідкривачами, давно вже відомі основи, на яких ми базуємося. Але ми використовуємо сучасну елементну базу і це спрощує конструкцію», — говорить заввідділом електромагнітної сумісності та безпеки «Блискавки» Володимир Князєв.

Перевага приладу — точність, хибних сигналів тривоги бути не повинно, запевняють вчені. Він вмикається з початком грозових явищ, отримані дані обробляються і передаються на сервер. Потім є кілька варіантів: наприклад, може звучати звукове повідомлення, розсилатися смс-повідомлення або ж вся інформація буде збиратися на спеціальному сайті.

«Ще до війни подібними дослідженнями займався Трічель, і імпульси названі його ім'ям. Але ми, на відміну від нього, досліджувати не сантиметрові відстані, а метрові. І безпосередньо підтвердили, коли мова вже йде про кілометрові відстані», — говорить Князєв.

До серійного виробництва в інституті будуть готові до кінця року. Прилад буде не таким великим. Металевий ящик «перетвориться» в маленьку коробочку, максимум — портмоне, ну а металевий приймач-стрижень буде таким же. Вартість одного апарату не повинна перевищувати 100 доларів.

В Україні, впевнені розробники, можна створити національну систему моніторингу саме для попередження населення, залучити для цього Держслужбу з НС (в США, наприклад, давно існує розвинена мережа станцій спостережень, але завчасне інформування населення в їх функції не входить, також недавно систему станцій створили в Німеччині).

Фото — прес-служба НТУ «ХПІ», Юлія Байрачна.

comments powered by HyperComments