Розуміння гендерної рівності в Україні планують впроваджувати у дитсадках

Четвер, 28 липня 2016, 08:30
У Харкові відбулося обговорення, в якому взяли участь перший віце-губернатор Юлія Світлична та нардеп Ірина Луценко, керівники центрів ВНЗ, представники громадських організацій, науковці-експерти з гендерних питань.
Розуміння гендерної рівності в Україні планують впроваджувати у дитсадках

«Головна мета сьогоднішньої зустрічі — в тому, щоб експерти з гендерних питань могли поділитися своїми напрацюваннями в цій сфері, розповісти про свою діяльність. Крім того, наша зустріч надасть нам можливість вникнути в усі моменти та подивитися, наскільки ми зможемо бути один одному корисні. Для того, щоб всі ідеї, які є у нас, втілити в життя, використовуючи всі можливості. І я думаю, що наша з вами робота буде продуктивною», зазначила Юлія Світлична.

Присутні ознайомилися з роботою Гендерного центру Харківської гуманітарно-педагогічної академії.

«Ми посилюємо у навчальних планах гендерний компонент. Це важливий крок у впровадженні гендерної рівності взагалі у нашому суспільстві. Зокрема, до навчальних планів ми впровадили близько 30 дисциплін, які пов’язані з проблемами гендерної освіти. Наприклад, це «Гендерна політика в Україні», «Діяльність соціального працівника з вирішення гендерних питань» та інші. Наші студенти у процесі проходження практики проводять уроки гендерної рівності в школах», — розповіла керівниця центру Ольга Рассказова.

Експерти розповіли про регіональний експеримент з впровадження гендерного підходу до роботи загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, повідомили про проекти шляхів подолання гендерно обумовленого насильства в умовах конфлікту на сході України, презентували проект «Центр гендерної культури як інноваційний центр інтерактивної гендерної освіти».

В цілому учасники заходу наголосили, що, не дивлячись на постійну роботу науковців, викладачів та експертів з вказаної проблематики, діяльності осередків гендерної освіти вищих навчальних закладів необхідна підтримка на міністерському рівні.

«Ми впроваджуватимемо розуміння гендерної рівності на рівні школи, а було б добре, якщо б ще на рівні садочка, — зазначила Ірина Луценко. — Все починається зі зміни свідомості, з того моменту, коли народилася дитина. Ми можемо працювати на рівні адміністрацій, студентів, але основа закладається ще в дитинстві. Дитина народилася — і вона бачить, як батько ставиться до матері, які відносини в сім’ї: рівні вони, чи є насильство. Основна ідея — зробити неприпустимість домашнього насильства політикою держави».

Нардеп акцентувала увагу на необхідності ратифікації Стамбульської Конвенції РЄ про запобігання насильству стосовно жінок і домашнього насильства. Документом, поміж іншого, пропонується комплексний підхід до протидії домашньому та гендерно обумовленому насиллю. Вона також зауважила, що в Україні є нагальна потреба в реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також змін, які мають відбутися в силових структурах.

comments powered by HyperComments