Чи вдасться подолати корупцію в медицині, обговорили у Харкові

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 28 липня 2016, 17:21
У Харкові відбувся круглий стіл на тему: "АТЛАС КОРУПЦІЇ В МЕДИЦИНІ", під час якого усі небайдужі обговорили проблеми сучасної медицини
Чи вдасться подолати корупцію в медицині, обговорили у Харкові

До участі в круглому столі були запрошені представники правозахисних та медичних громадських організацій, лікарі та керівники медичних закладів державної та недержавної форми власності, та журналісти. Круглий стіл розбили на 3 змістовні частини: правові аспекти антикорупції, корупція очима лікарів та корупція очами громадськості, під час яких національні експерти представили системне розуміння корупції та шляхи її подолання, а лікарі та представники громади поділилися власним досвідом подолання цієї хвороби на місцях.  Зокрема, участь взяли громадські активісти Роман Лихачов та зоряна Черненко, лікарі Олександ Ябчанка, Роман Марабян, Андрій Пеньков. Так, Олександр Ябчанка, менеджер групи  «Медична реформа» поділився своїм досвідом  роботи лікаря: «З однієї сторони пацієнти майже всі рівні,але є ті,які рівніші. Ти напрацьовуєш за якийсь час базу пацієнтів, вони бувають різні. Вони тобі заплатили, держава комусь заплатила, і всі задоволені. Але є нюанс,що це незаконно. Окрема тема для розмови – що немає політичної волі за це братись»,- зазначив Олександр.

Тетяна Гавриш, лідер Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи наголосила, що корупція – це загроза здоров’ю пацієнта та фундаментальна проблема системи охорони здоров’я. Кожен третій пацієнт державної чи комунальної лікарні стикався з вимогами придбати ліки чи інструменти, сплатити неофіційні платежі. Тож саме для пошуку нових ефективних шляхів розв’язання цієї проблеми і був скликаний круглий стіл на тему: "АТЛАС КОРУПЦІЇ В МЕДИЦИНІ".

Андрій Пеньков, лікар – педіатр приватної практики звернув увагу на роботу саме приватних медичних установ, та зазначив, що раніше проблеми корупції не було : «У 90-ті роки подякою могла бути пачка цигарок чи пляшка самогону. Тоді багато медиків почали шити одяг та їздити на базари. Звичайно, тоді не прийнято було давати гроші, але потроху процес зростав. Далі я почав працювати в реанімації, і два випадки зі скандалами мені довели, що не можна брати гроші. Була маса історій, коли медиків били, і так далі»,- згадав Андрій. За його словами, з того часу він вирішив займатися саме  приватною практикою у медичних закладах недержавної власності, де гроші йдуть у касу, а не до кишені.

Присутні обговорили також моральні та етичні аспекти виховання медиків в учбових закладах. За словами Зоряни Черненко, юриста з медичного права, зараз у вишах не приділяється належна увага  такому вихованню, тож молоді медики не мають належних моральних орієнтирів.

Наприкінці відбулася загальна дискусія, під час якої учасники працювали над дієвими механізмами протидії корупції з боку громади. Висновки та рекомендації круглого столу поширюватимуться на національному рівні.

comments powered by HyperComments