Конфіскація активів злочинців – звична практика для ЄС

Вівторок, 9 серпня 2016, 18:27
У багатьох країнах ЄС кошти осіб, які вчинили економічні чи інші злочини, конфіскуються ще під час досудового слідства.
Конфіскація активів злочинців – звична практика для ЄС

Про це розповіли депутати Тетяна Чорновіл та Іван Вінник під час своєї прес-конференції, присвяченої Законопроекту про спецконфіскацію грошей Януковича. За їх словами, він свого часу не тільки не знайшов належної підтримки серед депутатів Верховної Ради, а ще й став об’єктом необґрунтованої критики. Наприклад, висувалася думка, що подібні законопроекти порушують права людини. Проте самі нардепи зазначають, що вже консультувалися з представниками Ради Європи. Ті у свою чергу жодних порушень прав людини не виявили. І як було зазначено, подібна практика вже давно існує у 40 європейських країнах. Більше того – законодавство там пішло ще далі й кошти осіб, які свого часу вчинили злочини, компенсуються ще до того, як буде винесений остаточний вирок суду.

«Злочинця, який працював на державній службі та скоїв корупційний злочин, який збагатився під час скоєння цього злочину, позбавляють активів, здобутих незаконним способом ще під час досудового слідства, – розповів Іван Вінник, – щоб він не породжував нову корупцію. Щоб не купував прокурорів, слідчих, суддів. Ми спостерігали за тим, як мера Ужгорода затримали за хабар сумою в 3 мільйони євро. Після того він за 5 мільйонів євро вийшов під заставу і, напевно, ще п’ять витратив на слідчих та суддів, щоб закрити справу за відсутністю складу злочину. І таким чином, це стає вигідним бізнесом. Витратити 10 мільйонів і працювати далі».

Спікери переконані, що спецкомпенсація активів осіб, які свого часу вчинили злочини та переховуються від слідства в інших країнах, прийде країні тільки на користь. «Якщо буде впроваджений механізм стягнення на користь державного бюджету необґрунтованих активів, здобутих в незаконний спосіб під час досудового слідства, то перше, що запитають у хабарника – це «Де ти взяв 5 мільйонів?», – зазначив Вінник – якщо він не зможе довести походження цих грошей, то вони будуть конфісковані. А він сам буде продовжувати перебувати в СІЗО».  

Депутати впевнені, що для просування цього законопроекту необхідна підтримка президента. Якщо він таки буде прийнятий, то кошти Януковича можна буде направити на розвиток оборонної промисловості та на створення робочих місць. Крім того, їх можна спрямувати на підвищення заробітної плати вчителям. За словами Вінника, у вересні цього року буде знов порушене питання щодо прийняття Законопроекту про спецкомпенсацію Верховною радою.

comments powered by HyperComments