Цього року в Україні було зареєстровано 150 випадків отруєнь грибами

Середа, 17 серпня 2016, 13:19
З них 17 завершилися летально. Але тим не менш, на Харківщині таких випадків стає все менше.
Цього року в Україні було зареєстровано 150 випадків отруєнь грибами

Про це повідомила  директорка Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я на прес-конференції.

«Ця тема важлива, адже вона прямо пов’язана зі здоров’ям наших людей і, на жаль, з їхнім життям. Так, по Україні минулого року в 21 адміністративному регіоні було зареєстровано близько 150 випадків отруєнь грибами, 17 з яких завершились летально. Це становить близько 11 %. Досить високий показник», -  розповіла директорка Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Любов Махота.

Що стосується Харківської області, то тут спостерігається тенденція щодо зниження кількості отруєнь грибами. Наприклад, в 2013 році було зареєстровано 14 подібних випадків, в 2014 – 14, в 2015 – 10, а в 2016 – 7.

За словами Любові Махоти, така динаміка свідчить про кращу обізнаність серед мешканців області та більш відповідальне ставлення до свого життя та здоров’я. Але незважаючи на це, не всім людям відомо, що дітям такі гриби вживати взагалі не слід. Цього року серед постраждалих від отруєння грибами було двоє дітей, наймолодшій було всього 4 роки.

Експертка підкреслила, що білок, який міститься, важко сприймається дитячим організмом. Чимало людей надає перевагу лісовим грибам через кращий смак та аромат. Проте експерти не рекомендують їх взагалі вживати. За їх словами, краще обрати ті гриби, що були вирощені в теплиці. Це тому, що навіть обізнані люди ризикують натрапити на неїстівні чи отруйні гриби.

«Жодний спеціаліст не зможе ідентифікувати гриб без використання мікроскопа, – розповів доцент кафедри біотехнологій Харківської державної зооветакадемії Дмитро Леонтьєв, – за виключенням хіба що декількох видів на зразок червоного мухомору. Їх навіть діти можуть відрізнити. І, відповідно, жодний любитель, навіть озброєний чудовим ілюстрованим атласом, не здатний зі стовідсотковою вірогідністю ідентифікувати вид гриба, і, відповідно, зрозуміти, їстівний він чи ні. Тому будь-який збір грибів в польових умовах буде відбуватися на свій страх та ризик».

comments powered by HyperComments