Мистецтво на стінах заводу. Як «Турбоатом» став майданчиком для митців

П'ятниця, 19 серпня 2016, 09:01
На території заводу створюються мурали, ідеї яких були навіяні образами індустріального Харкова.
Мистецтво на стінах заводу. Як «Турбоатом» став майданчиком для митців

Над творами працюють художники зі Харкова, Запоріжжя, Львова, Івано-Франківська та Рівного. Вони на стінах споруд створюють картини, які були навіяні і самим заводом, і образом індустріального Харкова. При чому всі шість стін, на яких створюються мурали, мають різний вигляд.

«Тут працюють команди з львівських та івано-франківських художників, – розповіла декан новоствореного у ХДАДМ факультету сучасного мистецтва Дарія Хрісанфова, – для них завод – це щось масштабне. Художники з Харкова, Запоріжжя, Дніпропетровська – вони вже з індустріального середовища. Тому все сприймають дещо інакше. І у них виходить подорож механіки вже до природнього середовища. Образ турбін сприймається через солярну символіку, наприклад. От турбіна, пов’язана з образом води. Зараз йде опрацювання інформації. Це срібляста композиція, яка близька до образу міста. Міста конструктивізму, модерну, достатньо старого і разом з тим – індустріального».

«Ескіз наш, але він був утверджений адміністрацією заводу, – розповів Віталій Грех, – вони хотіли побачити ті ескізи, адже дуже переживають за своє майно. Ми вирішили спочатку приїхати до Харкова, відчути цю атмосферу, подивитися на сам завод. А вже потім працювати на основі того, що ми побачили, будувати ескіз та його композицію».

На одних спорудах малювати складніше, ніж на інших. Стіни не рівні, що явно ускладнює роботу художникам. «Всі стіни різні і завжди цікаво підлаштовуватися під середовище, – зазначив Сергій Грех, – ми в Івано-Франківську мало розписуємо. Насправді, нас не запрошують. Ти не можеш вибрати велику стіну для малювання. Можеш обрати хіба що маленького формату, але в монументалізмі чим стіна більша, тим меседж сильніший. Хоча я з цим не погоджуюсь, але це не наше задумка –«чим більше, тим краще». Але і маленькими стінами можна доносити ідеї».

Створення муралів на стінах заводу стало частиною великого проекту «ПогранКульт: ГаліціяКульт», над яким працюють митці з різних областей України.

comments powered by HyperComments