«Одна, єдина, соборна Україна». В Харкові відбувся марш вишиванок

Вівторок, 23 серпня 2016, 19:26
Сьогодні до Дня державного прапору харків’яни влаштували традиційну вишиванкову ходу.
«Одна, єдина, соборна Україна». В Харкові відбувся марш вишиванок

Традиційний парад вишиванок стартував на майдані Конституції. Там можна було побачити ціле вишиване різноманіття: вишиванки білі та чорні, традиційні та сучасні. Словом, це не той випадок, коли можна говорити про однаковість та одноманітність. Зібравшись в колону, учасники ходи рушили по вулиці Сумській. Під час всього маршруту вони співали гімн та скандували проукраїнські гасла, як то «Слава Україні – героям слава», «Схід та Захід разом», «Одна, єдина, соборна Україна» тощо.

Володимир Грудько: «Окрім синьо-жовтого прапору, українців ще характеризує їх одяг. Це вишиванка. І вишиванкова хода в День прапору – це дуже гарна ідея. Такі нагадування про те, що ми українці потрібно робити якомога частіше. Останнім часом у «Фейсбуці» побутує дискусія, що захистити від північного сусіда нас має те, що вони відчують себе чужими. А для цього ми маємо дуже сильно відрізнятися. Адже за Радянського союзу з нас робили «совків». Однакових скрізь: що в Казані, що в Рязані, що в Харкові, що в Донецьку. І от зараз нам потрібно відокремитись від цього спільного радянського простору і стати самими собою».

Лілія Шилова: «Для мене це важливо. Хоча я приїхала з Росії і всі мої родичі живуть там. А я українка. Мій меседж полягає у тому, щоб довести, що росіян тут ніхто не пригноблює. Ні за російську мову, ні за національність, ні за те, що ти досконало не знаєш української. Ми ще раз доведемо свою єдність. Бо Харків – це Україна. Щоб там не писали. Бо в Путіна планували, що в Харкові буде переворот. Але ми не зрадили Батьківщину. Тих, хто виступає за Росію, я вважаю зрадниками. Хоча там і мене називають такою. Але кого я зрадила? Я тут прожила 40 років. Я завжди виступала за єдину Україну».

Володимир Чистилін: «Я брав участь у вишиванкових ходах ще до Революції Гідності. Щороку у ці дні ми виходили. Важливо показати, що Харків дійсно є українським, європейським, вільним. Що вишиванка є одним із символів нашої держави. Дуже добре, що у нас є вишиванки, колядки, що є українська церква, є українські традиції і культура. Це ми повинні доводити і показувати собі і всьому світу».

Завершився вишиванковий марш біля пам’ятника Шевченку, де харків’ян привітали з Днем державного прапора та нагадали історію його становлення. За попередніми підрахунками, в ході взяло участь майже 800 людей.

comments powered by HyperComments