Рухаючись від витоків до сьогодення. У місті відбувся святковий автопробіг

Середа, 24 серпня 2016, 16:05
У Харкові до Дня Незалежності відбувся традиційний автопробіг, який отримав кодову назву «Від витоків до сьогодення».
Рухаючись від витоків до сьогодення. У місті відбувся святковий автопробіг

Це традиційний автопробіг, який організовує ГО «Автомайдан Харків». Стартував він на майдані Конституції. Чимало учасників були вбрані у вишиванки, а самі автомобілі – прикрашені українською символікою. Варто зазначити, що автопробіг відрізнявся від попередніх: маршрут його учасників лежав через точки, які вважаються знаковими для громадського життя міста.

«З одного боку, наша акція досить традиційна, – розповів Михайло Довгопол, голова правління ГО «Автомайдан Харків», – автопробіги останнім часом ми робили частіше, ніж раз на рік. Цього разу ми трохи змінили формат. Бо зазвичай автопробіг – це просто пробіг. Тобто, люди їдуть з пункту А в пункт Б. А цього разу ми намітили кілька точок, в яких ми будемо зупинятися. І ці точки є символічними на мапі Харкова для виборювання незалежності. Ми будемо зупинятися біля каменю УПА, біля будинку «Слово», де жили поети «Розстріляного відродження» і, звісно, біля військового шпиталю».

Окрім української символіки, на автомобілях можна було побачити ще й кримськотатарську. «Я виходжу з кримотатарськими прапорами, – зазначила Олена Абіюк, – це ще одна можливість показати свою солідарність з тими, хто зараз там знаходиться. І перш за все, з Ільми Умеровим, який зараз у дуже складному становищі у Криму. І з чотирьома нашими хлопцями, яких сьогодні судять в Ростові. Передати всім кримчанам, що ми про них пам’ятаємо».

Щодо кінцевих точок, то вони були обрані не просто так. «У нашій уяві це така нитка, що пов’язує історичні події на топографічній мапі Харкова, – додав Михайло Довгопол, – це те, що призвело до сьогоднішньої ситуації. Фактично, до виборювання Україною незалежності, яке ще триває. Ми підкреслимо це ще ти, що завітаємо до військового шпиталю».

Учасники автопробігу мають допомогти шпиталю. Під час дороги вони зберуть кошти, які мають туди передати. Не обійшовся маршрут без екскурсу в минуле. Наприклад, учасники автопробігу зупинилися в Молодіжному парку біля пам’ятника УПА. Там представниця Харківської топонімічної групи Марія Тахтаулова розповіла його складну історію, де було місце і втручанням з боку політиків, і нічним підривам, і відбудовам, які організовувала громада міста.

У військовому шпиталі активісти Автомайдану подякували бійцям АТО та лікарям. Також передали їм подарунки від громади. Учасники вигукували слова подяки та заспівали Гімн України для бійців.

Цього року автопробіг відрізнився не тільки своє тематичністю, а й більш вільним форматом. Для водіїв головне було не просто слідувати за колоною, намагаючись не відставати, а вчасно зупинятися в обраних точках.

comments powered by HyperComments