«Маленька Берта» об’єднує переселенців з інвалідністю

П'ятниця, 26 серпня 2016, 15:51
 У Харкові реалізується проект «Маленька Берта», направлений на захист прав переселенців з інвалідністю.
«Маленька Берта» об’єднує переселенців з інвалідністю

«Мета проекту – це допомогти переселенцям з інвалідністю організуватися у правових та соціальних питаннях, – розповів Євген Струков, голова доброчинного фонду «Парамир», – проект «Маленька Берта» отримав свою назву на честь графині Берти фон Зутнер. Це нобелівська лауреатка, австрійська правозахисниця».

Починаючи з квітня, переселенці вчилися захищати власні права, відвідували театри, брали участь в тренінгах та семінарах, до яких долучилися справжні спеціалісти. Зокрема, в межах проекту «Маленька Берта» пройшла відкрита лекція, де переселенцям розповідали про те, як можна краще освоїтися на новому місці. Подібні знання виявилися необхідними, тому було вирішено не зупинятися на досягнутому.

Не були обділені увагою і найменші переселенці, для яких організували дитячі свята та різноманітні розваги. Також організатори проекту приділити увагу й такому важливому питанню, як працевлаштування для людей з інвалідністю.

«Відбувся уже цікавий тренінг для людей з інвалідністю, – розповів Євген Струков, – розповідали про те, як правильно працювати в інтернеті, як правильно робити резюме для працедавця, як правильно оформлювати всі свої електронні документи, як працювати з соціальними медіа на зразок «Ютубу» та сторінками в соцмережах. І всім, що стосується інтернету. Це також залишило сильне враження».

За його словами, зараз в Харківській області проживає близько 10 тисяч людей з інвалідністю. І їм доводиться стикатися з власними, специфічними проблемами. Наприклад, не просто зараз влаштувати до школи дитину з особливими потребами. Часом цьому починають противитися батьки здорових школярів, які не бажають, щоб з ними вчилася дитина з інвалідністю. За словами Струкова, це абсолютно неправильно, адже вони такі ж самі діти, які мають право на освіту.

comments powered by HyperComments