Харківських науковців вчитимуть продавати свої винаходи - Бабічев

Ганна Старкова  |  Субота, 27 серпня 2016, 12:10
Університетський консорціум завершує процедуру оформлення юрособи. Мета організації — «представляти всі вузи Харківської області. І не тільки в Україні, а й за її межами».
Харківських науковців вчитимуть продавати свої винаходи - Бабічев

Як повідомив директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев в інтерв'ю «Справжій Варті», в планах керівників області — активізація пошуку інвестицій та вихід на міжнародний ринок.

«Найбагатші університети, у яких є певний дохід, хороший бюджет, на сьогоднішній день самостійно не в змозі конкурувати з іноземними університетами. Сьогодні, наскільки я знаю, вже завершені всі питання щодо формування юрособи, для того щоб консорціум міг дійсно подавати заявки для участі в усіх конкурсах», — розповів Анатолій Бабічев.

Одним з пріоритетних для Харківщини як величезного вузівського та наукового центру він вбачає питання комерціалізації науки. «У нас є наукові розробки шикарні. ХПІ, ХАІ, університет Каразіна. Те, можна виробляти і продавати. Зброя навіть. Це величезний бізнес. У нас є унікальні розробки. Але проблема в чому: наші вчені не можуть це продати. Ми створили якусь ідею, а що з нею робити — невідомо. Раніше було: приїхав дядько з Китаю або Штатів, грубо кажучи, за 100 доларів забрав цю ідею, у себе реалізував. Це коштує мільйони доларів, насправді», — зазначив директор Департаменту науки і освіти ХОДА.

Чиновник наголосив, що триває розробка каталогу винаходів харківських науковців, який пропонуватимуть для ознайомлення потенційним інвесторам. Зокрема, в Офісі Харківської області у Вашингтоні. «Інвестиції у вищу школу — це інвестиції в економіку не тільки регіону, а й усієї країни», — вважає Анатолій Бабічев.

Повне інтерв'ю з директором Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолієм Бабічевим читайте у авторській рубриці шеф-редактора Медіагрупи «Дозори» Ростислава Касьяненка «Справжня Розмова».

comments powered by HyperComments