Харківські альпіністи розповіли, як скелелазіння набирає популярності у Харкові

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 30 серпня 2016, 13:51
Скелелазіння віднедавна стало Олімпійським видом спорту. Харківські скелелази розповіли, що у Харківського клубу є міжнародні перспективи
Харківські альпіністи розповіли, як скелелазіння набирає популярності у Харкові

Як розповів  Геннадій Копійка - президент харківського клубу альпінізму і скелелазіння, за останні 4 роки в Харкові відкрилися 4 скеледроми, всі вони знаходяться на самоокупності. За оцінками альпіністів, зараз в Харкові тільки скелелазінням (не рахуючи альпінізму та інших видів спорту) займається близько 500 чоловік. 

Результат пошуку зображень за запитом "скалолазание харьков"

Такий сплеск популярності саме цього виду спорту не випадковий. Спортсменів тішить, що скелелазіння зробили Олімпійським видом спорту. За словами Геннадія Копійки, в Харкові скелелазіння люблять, і тут тренується багато професійних спортсменів: «Ми вирушаємо на Чемпіонат світу, який відбудеться в Алма-Аті. Є плани зробити українську експедицію на Еверест".

Генннадій Копійка: «Скелелазіння потрапило в число Олімпійських видів спорту. Харківське скелелазіння історично розвивалося як найсильніше в Україні. Цього року Алла Маренич на Чемпіонаті в Китаї зайняла друге місце. Ми думаємо, що до Олімпіади 2020-го ми зможемо підготувати хлопців, які будуть претендувати на призові місця. Ми зараз домагаємося, щоб нам місто і область дали додаткові ставки тренерів, нам потрібна фінансова підтримка, щоб заняття були недорогими для малозабезпечених. Зараз ми робимо зал лазіння без мотузки - висота стель 4 метри, на підлозі лежать мати. Сподіваємося, що спорткомплекс буде функціонувати», - позначив Геннадій.

Скелелазіння стало Олімпійським видом спорту, і тепер у альпіністів з'явилася надія, що держава почне допомагати спортсменам. Бюджетне фінансування з олімпійських видів набагато вище, і можливо, держава почне більше приділяти уваги саме цьому виду спорту. Одне із завдань на сьогодні - перетворити «Вертикаль» в ДЮСШ.

Цим видом спорту займаються і старі, й малі. Альпіністи розповіли, що найстаршому скелелазові України - 80 років, звати его Григорій Артеменко. Діти ж можуть займатися починаючи з 4 років. Для аматорського рівня необхідно близько двох тренувань на тиждень. Вартість складає 360 гривень на місяць включаючи вартість обладнання.

Олександр Заколотний, альпініст: «Наш зал працюватиме поруч з "Вертикаллю", колишня будівля квиткових кас Палацу спорту на Маршала Жукова. Зал орендує Федерація. Щоб вмістити весь скалодром, потрібні мотузки, обладнання, дорогі мати. Ми хочемо мінімізувати ціни для відвідувачів».

На сьогодні в Харкові 4 великих скалодроми, а також безліч болдерінгових центрів. Члени Федерації можуть займатися зі знижкою на кожному з них. «Скелелазний рух - це клубна система. Ця форма набирає великої популярності», - зазначив Геннадій.

Спортсмени відзначили - скелелазіння у нас зараз живе на ентузіазмі. Багато людей вибирають для себе цей спорт як вид фітнесу. Можливо, в майбутньому цей вид спорту стане розвиненим повсюдно, і навіть в школах будуть працювати спеціальні гуртки.

comments powered by HyperComments