Пам’ятник Бекетову має бути таким величним, як ті справи, які він робив - ректор ХНУМГ

Вівторок, 30 серпня 2016, 16:03
Під час відкриття пам’ятника Олексію Бекетову керівники університету наголосили на тій визначній ролі, яку зіграв архітектор в житті міста.
Пам’ятник Бекетову має бути таким величним, як ті справи, які він робив - ректор ХНУМГ

«Це ім’я нашого університету, – розповів ректор ХНУ міського господарства, професор Володимир Бабаєв, – це викладач, який працював у нас. І в 1941-му році він помер, будучи професором та академіком нашого університету. Він залишив свою найголовнішу в житті бібліотеку. Вона знаходиться у нас. Нею користуються і викидачі, і студенти. Видатний підприємець, банкір та меценат Олексій Кирилович Алчевський, коли доручав Олексію Миколайовичу Бекетову почати працювати над архітектурним ансамблем Миколаївської площі, сказав йому: «Споруди мають бути такими величними, як ті справи, що ми робимо». Тому ми, готуючись до спорудження пам’ятника, прийняли таке рішення: він має бути таким величним, як ті справи, які він робив у Харкові».

Під час урочистої церемонії відкриття було зачитане привітання від Міністерства освіти та науки України, адресоване викладачам, науковцям та студентам університету. Там було підкреслене визначне значення цієї події для життя міста. А керівники університету, у свою чергу, зазначили, що і сучасні архітектори продовжують наслідувати традиції, започатковані академіком Бекетовим.

На заході були присутні нащадки Олексія Бекетова. «Для нас, як для родини, це велика честь – відкриття пам’ятника, – розповіла Олена Бекетова, – хочеться зазначити, що головний пам’ятник й Олексію Миколайовичу, й іншим чудовим архітекторам – це збережене обличчя нашого міста. Це збережені будівлі, це збережена унікальність Харкова. Дякую вам за пам’ять, за честь, яку ви віддаєте Олексію Миколайовичу».

Нагадаємо, що сьогодні біля Харківського національного університету міського господарства відбулося відкриття пам’ятника академіку Олексію Бекетову.

comments powered by HyperComments