Харківські скелелази розпочали готуватися до Олімпаіди в Токіо

Вівторок, 30 серпня 2016, 19:31
В ході підготовки до Олімпіади харків'яни возлагамют великі надії на спортивний комплекс «Вертикаль» - один з кращих в Україні.
Харківські скелелази розпочали готуватися до Олімпаіди в Токіо

Про це розповів на "Прямий Ліни" віялові Харкова "президент Федерації альпінізму і скелелазіння Харківської області Геннадій Копійка.
"У цьому сезоні, зазначив гість" ВХ ", -" наші скелелази показали дуже хороші результати - харків'янка Алла Маренич посіла друге місце на чемпіонаті світу зі скелелазіння в Китаї, хороші результати показала на міжнародних змаганнях і виграла Кубок України Маргарита Захарова. Наші юні обдарування не відстають - наприклад, Максим Внуков зайняв четверте місце на всесвітніх юнацьких змаганнях. "
Перед початком Олімпіади в Ріо-де-Жанейро засідання Олімпійського комітету прийняло рішення ввести в програму Ігор 2020 року в Токіо ще кілька видів спорту, серед них - скелелазіння. Якщо говорити про скелелазіння як про олімпійському виді спорту, вся надія на нашу молодь і дітей. Думаю, за чотири роки ми підготуємо молодих спортсменів, гідних представляти Україну. У деяких клубах діти займаються скелелазінням з двох років і до п'яти років показують дуже хороші результати на міжнародних фестивалях.
У місті чотири великих стенду: «Вертикаль», спорткомплекс «Кіровець», в НТУ «ХПІ», в П'ятихатках. Крім того, в Харкові багато залів для занять боулдерінг: спортсмени займаються в невисоких, висотою до чотирьох метрів приміщеннях, під стендом для безпеки укладаються мати. Ще один такий боулдерінговий спортзал буде відкритий восени поруч зі скалодромом «Вертикаль», і спортсмени зможуть займатися цілий рік, що особливо важливо для дітей. Сподіваємося організувати при новому комплексі дитячо-юнацьку спортивну школу, в якій зможуть займатися здатні до цього виду спорту діти з малозабезпечених сімей. Якщо місто допоможе нам засобами - хоча б на зарплату тренерам, ми зможемо залучити більше дітей, які зможуть стати олімпійськими чемпіонами.
В ході підготовки до Олімпіади харків'яни возлагамют великі надії на спортивний комплекс «Вертикаль» - один з кращих в Україні. "Тут дуже зручно розташований високий 18-метровий скелелазний стенд, який відповідає всім міжнародним стандартам. Але головне - на« Вертикалі »є еталонна траса, на якій можна встановлювати світові рекорди на швидкість. Її висота - 15,5 м, світовий рекорд проходження такої траси - 5,6 секунди. Встановив його український скелелаз Данило Болдирєв, який теж тренувався на скеледромі «Вертикаль».

Харків спочатку був одним з найпотужніших центрів альпінізму в колишньому СРСР. В Україні Харків вважається родоначальником альпінізму: ще в 1931 році харків'яни зійшли на одну з найвищих гір Тянь-Шаню - Хан-Тенгрі (7010 м), після цього в наших вузах стали з'являтися альпіністські клуби. З тих пір альпінізм в Харкові став масовим рухом.

Певною проблемою є те, що вершин, на які можуть здійснювати сходження українські альпіністи, практично не залишилося. У Карпатах цікава тільки Говерла, та й то лише взимку. Коли там сувора погода, сходження на Говерлу підходить під нижчу категорію сходжень 1Б. Ми проводимо зараз чемпіонати України в Румунії, в цьому році поїдемо до Словаччини.

comments powered by HyperComments