Харківська область - серед найбільш врожайних

Вівторок, 30 серпня 2016, 19:59
В регіоні намолочено 2 млн 711 тисяч тонн зерна.
Харківська область - серед найбільш врожайних

Як зазначила т.в.о. голови ХОДА Юлія Світлична, в поточному році першочерговою важливим завданням, яке стоїть перед агропромисловим комплексом регіону, є забезпечення продовольчої безпеки Харківської області.

«Тому хороший урожай сільськогосподарських культур і реальна взаємодія всього аграрного сектора області на сьогодні є надзвичайно важливим, - підкреслила керівник області. - На початку року у нас були застереження щодо сходів посівів озимих, але на сьогодні у нас - дуже обнадійливі показники ».

Так, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства України, станом на 30 серпня Харківська область посіла 3 місце за результатами збору ранніх зернових і зернобобових культур та 3 місце за показниками виробництва пшениці, повідомили в прес-службі ХОДА.

Як зазначив у своїй доповіді заступник голови ХОДА Марк Беккер, головним досягненням цього року стало збільшення врожайності ранніх зернових культур - майже на 5 ц / га. В тому числі, по озимій пшениці - на 5,7 ц / га, ярої пшениці - на 8 ц / га і гороху - майже на 10 ц / га. При цьому в поточному році, на відміну від попереднього, в області - більший відсоток продовольчого зерна: із загальної кількості зерна пшениці продовольча становить 61,4%, або 494,2 тис. Тонн.

Також Марк Беккер зазначив 8 районів, які намолотили 100 тис. Тонн ранніх зернових і зернобобових культур.

«Це Балаклійський район, Вовчанський, Барвінківський, Лозівський, Великобурлуцький, Близнюківський, Первомайський і Ізюмський. Високий рівень врожайності ранніх зернових і зернобобових культур - в Барвінківському районі (52,0 ц / га) і Чугуївському (51,7 ц / га) », - надав дані заступник голови ХОДА.

Крім того, Марк Беккер зазначив три райони області - Чугуївський, Барвінківський і Золочівський, які отримали врожайність озимої пшениці понад 50 центнерів з гектара. Ще в 8 районах цей показник перевищує 45 ц / га.

«Не можна сьогодні без уваги залишити і той факт, що в області з'являється все більше сільськогосподарських підприємств, які здатні забезпечити високий рівень врожайності озимої пшениці - по 80 і більше центнерів з 1 гектара. У 2016 році такого рівня врожайності досягли 7 господарств », - зазначив заступник керівника області.

На завершення Марк Беккер зупинився на поточних завданнях з проведення комплексу осінніх польових робіт. Він зазначив, що згідно з дослідженнями Інституту рослинництва імені В.Я. Юр'єва кращим строком сівби озимих зернових культур для багатьох районів області є період з 5 по 20 вересня в лісостеповій, і з 10 по 25 вересня - в степовій зонах.

Також було відзначено, що наміри окремих районів зменшити площу посіву озимих під урожай-2017 по порівнянні з минулим роком є ​​неприпустимими.

«Збільшення площ посіву озимих культур під урожай 2017 року планується в Коломацькому районі на 25%, Дергачівському - на 21%, Кегичівському - на 10%, Барвінківському - на 9% і інших районах, - надав дані заступник голови ХОДА. - Наше завдання - провести посів озимих зернових культур на площі не менше 500 тис. Гектарів, як науково обгрунтований обсяг площ для нашого регіону ».

Щодо збору пізніх зернових культур, за інформацією Марка Беккера, їх площа становить 307,6 тис. Га, в тому числі: кукурудзи на зерно - 277,7 тис. Га, гречки - 18,4 тис. Га, проса - 11,5 тис. га.

«На сьогоднішній день більшість посівів цих культур знаходиться в хорошому стані. Врожаю проса і гречки буде достатньо для забезпечення потреб області в круп'яних культурах. З урахуванням прогнозованої врожайності пізніх культур, загальний валовий збір зернових по Харківській області очікується на рівні минулого року - понад 4 млн тонн зерна. Особлива увага повинна бути приділена обліку зібраного врожаю », - зазначив Марк Беккер.

comments powered by HyperComments