Біля оперного можна побачити «іншу сторону» життя переселенців

Субота, 3 вересня 2016, 16:05
3 вересня біля оперного театру відкрилась виставка проекту «Побачити іншу сторону», присвяченого життю та проблемам переселенців.
Біля оперного можна побачити «іншу сторону» життя переселенців

Це мультимедійний проект, який розкриває повсякденне життя та проблеми внутрішніх переселенців. За словами організаторів, вони хотіли зрозуміти, як переселенці будують своє життя і як харків’яни допомагають їм у цьому.

«В першу чергу ми хочемо показати проблему звичайних людям, з якими вони жодним чином не стикалися, – розповів Сергій Гульчук, координатор виставки, – ми вирішили зробити це через мистецтво. Це завжди привертає увагу, це завжди наглядно. Це не просто слова. Можна подивитися на цю ситуацію очима фотографів, які безпосередньо брали участь в даній виставці. Як вони бачать ці проблеми. Можливо, хтось зверне на це увагу та захоче взяти участь в їх вирішенні. Також ми хотіли показати роботу харківських організацій, які допомагають переселенцям, волонтерів, які витрачають на це свій вільний час».

У створенні виставки брали участь фотографи-аматори, які на своїх світлинах задокументували роботу волонтерів з переселенцями. «Мені важливо було показати діяльність організацій, які займаються реабілітацією людей, – зазначила Катерина Погрібна, учасниця проекту, – щоб і харків’яни, а згодом – французи, могли побачити це своїми очима. Навіть харків’яни не уявляють собі, як це відбувається». «Це важливо, – додала Оксана Прадасова, – мене дійсно хвилює те, що відбувається в нашій країні. Тому хотілося показати і харків’янам, і гостям міста те, які у нас є проблеми, які у нас є переселенці, як працюють психологи. Хотілося, щоб більше харків’ян приділяли увагу тим проблемам, що відбуваються в нашій країні».

Не зважаючи на єдність тематики, роботи були розділені за групами. Наприклад, тут можна побачити фотографії під такими заголовками, як «Шкільна допомога», «Будівництво: експериментувати та будувати заново», «Вулиця та гуманітарна допомога тощо» тощо. «Так, вони впорались, – розповів Гульчук, - фотографи були новачками і  професіоналів серед них не було. І під час їхньої роботи було видно, як змінюється їх ставлення, змінюються їх погляди. У них з’являється бажання допомогти».

comments powered by HyperComments