Африканська чума: у Бабаях знищено понад три сотні свиней. Власників свинопоголів'я попереджають про заборону на забій і продаж тварин

Понеділок, 5 вересня 2016, 21:08
На Харківщині борются з поширенням африканської чуми свиней. У Бабаях було становлено чотири ветеринарно-карантинні пости.
Африканська чума: у Бабаях знищено понад три сотні свиней. Власників свинопоголів'я попереджають про заборону на забій і продаж тварин

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер, 1 вересня в одному з приватних домоволодінь селища Бабаї Харківського району загинули чотири свині. Фахівці того ж дня провели необхідні дослідження та доправили біологічний матеріал до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (Київ). 3 вересня були отримані результати, які підтвердили, що свині були хворі на африканську чуму.

За результатами засідань Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, що були скликані при обласній та районній адміністраціях, навколо осередку АЧС були визначені карантинні зони, розроблені та затверджені плани заходів із ліквідації спалаху захворювання.

У зоні захисту, що встановлена в радіусі 3 км від осередку АЧС, вже проведено комплекс заходів із локалізації захворювання.

«Фахівці обійшли всі домоволодіння в осередку та виявили 325 голів свиней. Тварини були ліквідовані й захоронені на спеціальному могильнику із застосуванням дезінфекційних засобів. В епізоотичній зоні встановлено 4 ветеринарно-карантинні пости, які перешкоджають вивозу продукції тваринництва, а також тут проводять дезінфекцію транспортних засобів, які перетинають зону», - розповів Марк Беккер.

Пересування сільськогосподарської продукції також заборонено в 20-кілометровій зоні спостереження, до якої входить частина міста Харкова. Зараз тут проводиться обхід домоволодінь, діагностика стану тварин. Власників свинопоголів'я попереджають про заборону на забій і продаж свиней.

За словами Марка Беккера, власники ліквідованих тварин отримають матеріальну компенсацію: необхідні для цього кошти будуть виділені з бюджету Харківського району на найближчій сесії районної ради.

У Дергачівському районі, де був зафіксований перший спалах АЧС в Харківській області, на даний момент проведені всі етапи дезінфекції, в епізоотичній зоні працюють 5 блок-постів та ще один отряд - пересувний. Заборона на вивезення сільгосппродукції з 20-кілометрової зони спостереження буде діяти тут з протягом 40 днів карантинного періоду.

Нагадаємо, у частині Харкова та області оголошено карантин через африканську чуму свиней.

 

comments powered by HyperComments