Харків'яни дізнаються більше про історію та музейну справу на новому фестивалі в Старому Салтові

Четвер, 8 вересня 2016, 08:33
Перший фестиваль «Перлини Слобожанщини: Верхній Салтів. Аланські витоки» відбудеться 10 вересня цього року в селищі Верхній Салтів (Вовчанський р-н). Вхід на фестиваль безкоштовний, маршрутні автобуси рушатимуть прямо на фестиваль з автостанції біля Кінного ринку щогодини.
Харків'яни дізнаються більше про історію та музейну справу на новому фестивалі в Старому Салтові

У фестивальної програми три основні аспекти: освітній, розважальний та професійний, спрямований на діячів музейної сфери й істориків.

Для тих, хто цікавиться історичними реконструкціями, іграми й спортом — показові виступи «Аланські ігри» — лицарські та шабельні бої, бої на вогненяних мечах; стрільба з арбалету; бої з та між глядачами; розповідь про еволюцію зброї та спортивного снаряддя від аланських часів до теперішнього часу. А ще — змагання серед гостей з метання спису, штовхання ядра, гироьового спорту, стрільби з лука та арбалету, а також перетягування канату. Організатори історико-спортивної програми — клуб “Сталеве князівство” и кафедра физической культуры НТУ "ХПИ".

Також для небайдужих до історії свого регіону — прогулянки та екскурсії по місцевості, наповнені розповідями про різні етнічні об’єднання і культури, представники котрих у різний час населяли наш регіон: аланів, хазарів, болгарів та інших. Проводитимуть екскурсї студенти Харківської держаної академії культури (факультет культурології) і Харківського національного університету (історичний факультет). Крім того, гостям фестивалю випаде унікальна нагода побачити археологічні артефакти, знайдені під час розкопок у Верхнбому Салтові (зараз вони зберігаються в архівах Історичного музею).

А фахівців запрошують на круглий стіл «Музей, бізнес і суспільство: стратегії партнерства і моделі взаємодії». Участь у обговоренні візьмуть співробітники найрізноманітніших музеїв Харківщини. зацікавлені в розвитку культури й музейної справи, а також представники регіонального туристичного бізнесу. Модератори — Оксана Середкіна (Хвиля), співзасновниця проекту “Вільний університет Майдану” та Наталя Аксьонова, к-т історичних наук, доцент кафедри українознавства ХНУ ім. В.Н. Каразіна.

Круглий стіл відбудеться за підтримки управління культури та туризму ХОДА.

На музичній сцені фестивалю протягом цілого дня працюватимуть етногурти “Вся Надія” й NaRaYaNa Experimental, заслужена артистка України Олена Шишкіна, бард Андрій Земськов, співачки Неля Каблучка (переможиця всеукраїнських вокальних конкурсів, Полтавська область, м. Котильва) та Юлія Лисичкіна й ансамбль народної пісні «Калинонька» (художній керівник – Сашко Кварта; Сумська область, Охтирський р-н, с. Чупахівка).

Під час фестивалю на його території працюватимуть дитячий майданчик, торгівельні палатки з їжею та народними виробами; фотоконкурс «Перлини Слобожанщини очима фотографа».

Для ранніх пташок, які приїдуть із самого ранку або ночуватимуть звечора, з 9 до 11 ранку — безкоштовний і ситний сніданок, “Плов від Дмитра Манича”. А в обід — так само безкоштовна польова каша.

comments powered by HyperComments