У Харкові збирають 25 тисяч доларів на створення музею Зінаїди Серебрякової

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 8 вересня 2016, 15:46
Історик Михайло Красиков, депутат міськради Олена Горошко і Віталій Оглоблин збирають гроші на створення унікального музею художниці Зінаїди Серебрякової.
У Харкові збирають 25 тисяч доларів на створення музею Зінаїди Серебрякової

Михайло Красиков розповів: «Харків разюче відрізняється від інших міст відсутністю меморіальних музеїв. Те ж саме стосується і мансарди Єрмілова-Косарєва. Багато відомих особистостей пов'язали своє життя з Харковом. Довженко, Лесь Курбас - список величезний, але нічого цього немає. І ось таке чудо - у нас збереглася квартира Зінаїди Серебрякової. Наше суспільство друзів Зінаїди Серебрякової існує з 2011 року, і ми всі ці роки займалися збереженням її культурної спадщини. Ось тераса збереглася в ідеальному стані, це дуже важлива будівля для нас. В цьому будинку помер Борис Серебряков. І зараз у нас є можливість викупити цю квартиру за 25 тисяч. Ми розуміємо, що наше суспільство в такому ж зараз підвішеному стані, і тим не менш, полотна Серебрякової дуже оптимістичні, в її картинах стільки світла і краси. Ми, завдяки допомозі департамента інфраструктури, підготували такі афішки, які будуть поміщені в міському транспорті, там є такий слоган "Врятуй красу, щоб вона врятувала світ". Квартира продається за 25 тисяч доларів, ми зверталися за допомогою і до міської, і до обласної влади. Меценати теж не поспішають протягувати руку допомоги».

Результат пошуку зображень за запитом "зинаида серебрякова"

За словами Михайла, традиція створення суспільно важливих установ практично втрачена. По суті, тільки якщо кожен харків'янин усвідомлює це як справу, що має до нього безпосереднє відношення, це принесе плоди. 
Володимир Оглоблін: «Втратити такий шанс буде злочином. Тільки років 10 почали говорити, що у нас зірка світової величини народилася в 30 км від міста. На останньому продажу на Сотбіс її картина продана дорожче, ніж Айвазовського. Потрібно придумувати всі можливі способи це зберегти».

«Колишня господиня квартири говорила, що там нічого не змінювалося з 1943 року. І такого меморіального простору, що так добре зберігся, у нас немає. Серебрякова реально жила в Харкові, малювала. Ми випустили два комплекти листівок, які називаються «Харків Серебрякової". Мені здається, наше місто в боргу перед Серебряковою, саме створенням музею ми могли б спокутувати провину перед нею», - зазначив Михайло.
Зараз головна мета небайдужих - зібрати 25 тисяч доларів для викупу квартири. За словами Михайла, господиня квартири чекає виплату суми з квітня. Необхідну суму потрібно зібрати до кінця вересня.

Олена Горошко зазначила: "Туристи приїдуть сюди дивитися не зоопарк і парк Горького, це є і у них не гірше. Вони приїдуть дивитися на збережену спадщину. Це проблема на національному рівні - відношення до своєї спадщини».
 



 

comments powered by HyperComments