Харків'яни позбавлені можливості створювати ОСББ - активісти

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 13 вересня 2016, 12:22
На прес-конференції активісти розповіли, з якими складнощами стикаються громадяни при створенні ОСББ.
Харків'яни позбавлені можливості створювати ОСББ - активісти

Активістка Ольга Сергєєва розповіла про складнощі у створенні ОСББ з боку голови: «Я в перехідному періоді, чекаю коли знімуть будинок з балансу. Я прийшла на зустріч в департамент, сказала, подивіться який будинок, невже буде гірше якщо один, другий стане таким? Тим більше, що місто розквітає. Я думала, що і мені дадуть таку можливість. Люди самі приходили і просили. А тепер пишемо листи і отримуємо відписки. На сьогоднішній момент по всіх наших запитах йдуть відписки і протоколи. Наступні листи пішли про те, що я повинна підготувати будинок до опалювального сезону. Я готова, тільки дайте будинки!». Ольга впевнена - власність починається не за порогом квартири, а в 20 метрах від будинку: «Навіть ті люди, які були проти, почали питати: «А що треба зробити?».

Олексій Кусов, юрист, член правління ОСББ розповів: «У чому проблема громадян? Заважають проводити збори. Приходять начальник ЖЕКа, депутати, починають розповідати небилиці, страшилки. Ми написали листи з проханням роз'яснити ситуацію. Генеральна прокуратура відповіла, що передасть Харківській прокуратурі. Будинки не можуть укласти договори з Обленерго, вони вимагають папір, що будинок перейшов в ОСББ. Таких паперів ніхто не дає".

Олексій впевнений - потрібно донести міським депутатам, що є така проблема. Але йому офіційно відповіли, що на сесії немає часу, щоб вислухати представників майже п'яти тисяч осіб, жителів Харкова. «Ми почали обслуговувати будинки за принципом консалтингового управління. Законом це не заборонено», - наголосив Олексій.

Правозахисник Юрій Кальченко розповів: "Ми пішли на це свідомо. Ми хочемо показати владі, що жителі не збираються зупинятися». Юрій зазначив, що влада не виконує безліч законів: "Порушено все, що тільки можна. Чиновники відверто знущаються над нами".

За словами Юрія, вже було пояснено покроково, що місцева влада повинна виконати для передачі будинків в ОСББ. «Три місяці минуло, в квітні місяці взяли проект під тиском громадськості. 9 червня Мінрегіонбуд збирав нараду, на ній були чиновники Харківської міськради. Але знову не допомогло. Після 1 липня пішла відверта брехня, що закон заморозили», - розповів Юрій. Він упевнений - ми втратили багато грошей, оскільки тепер вони підуть комусь у кишеню. «Чиновники пишуть відверту нісенітницю. Три чиновники відповіли, що документів у них немає, а це кримінальний злочин. Нас не чують, відверто брешуть і знущаються», - стверджує Юрій.

Активісти хочуть достукатися до влади. З цією метою завтра вранці на 10 годину заплановано мітинг під стінами Харківської міської ради. Надалі вони мають намір подавати судові позови проти міських чиновників.

comments powered by HyperComments