Міськрада посилить контроль над використанням благодійних внесків батьків

Четвер, 15 вересня 2016, 18:04
Третє засідання робочої групи з вивчення питання залучення та використання благодійних внесків у дитячих садках і школах Харкова відбулося 15 вересня в Харківській міській раді.
Міськрада посилить контроль над використанням благодійних внесків батьків

Під час засідання були узагальнені пропозиції членів робочої групи і зроблені доручення керівникам системи освіти різного рівня. Як зазначила директор Департаменту освіти Ольга Деменко, головним завданням було зробити так, щоб залучення позабюджетних коштів у навчальних закладах міста було законним, прозорим і добровільним. За її словами, багато з того, що пропонувалося в робочій групі, передбачається в законодавстві і вже робиться в дитсадках і школах.

Тепер основний акцент буде зроблений на роботі з батьками, тому що більшість проблем, пов'язаних із залученням позабюджетних коштів, пов'язана з поганою їх інформованістю. Тому члени робочої групи розробили проект пам'ятки для батьків, з якою після невеликих доповнень можна буде ознайомитися в кожному навчальному закладі міста.

«Ми візьмемо під суворий контроль щомісячний звіт всіх 418-ти дитсадків і шкіл про залучення позабюджетних коштів. Звіти й раніше публікувалися на їхніх сайтах, але тепер це буде єдина форма, щоб всім було все зрозуміло. Також сьогодні виникло кілька хороших ідей. Наприклад, відкрити телефон довіри, куди батьки могли б оперативно повідомити про будь-які порушення або свої підозри щодо використання благодійних внесків. Батькам теж потрібно бути більш активними. Вони можуть створювати контрольно-ревізійні групи для перевірки використання позабюджетних коштів», - повідомила Ольга Деменко.

За її словами, батьки також залучатимуться до перспективного планування розвитку матеріально-технічної бази навчальних закладів на найближчі три роки.

Як зазначив секретар Харківської міської ради, голова робочої групи Олександр Новак, проведена робота дозволить посилити контроль над використанням благодійних внесків батьків і в цілому зробить всю систему більш прозорою і зрозумілою.

«Але головне, про що слід пам'ятати всім, що процес залучення позабюджетних коштів є виключно добровільним і залежить тільки від індивідуального рішення самих батьків», - зазначив Олександр Новак.

Нагадаємо, робоча група з вивчення питання залучення та використання благодійних внесків в дитячих садках і школах Харкова була створена за дорученням Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Склад робочої групи затверджений розпорядженням міського голови від 15 липня 2016 року. До неї увійшли депутати від фракцій «Самопоміч», «Солідарність», «Наш край», «За Харків, за Відродження», а також представники батьківського самоврядування, автор електронної петиції «Заборонити збирання готівки благодійних внесків, що стягуються з батьків на потреби дитячих садів і шкіл м. Харкова», фахівці департаментів міської ради, керівники навчальних закладів.

Перед робочою групою було поставлене завдання вивчити ситуацію із залученням і використанням благодійних внесків і підготувати відповідні пропозиції.

comments powered by HyperComments