В Україні намагаються зруйнувати інститут адвокатури – впевнені адвокати

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 вересня 2016, 21:21
Таке твердження пролунало під час прес-конференції, присвяченої нещодавньому обшуку адвокатського об’єднання «Соратник», що проходило з низкою порушень.
В Україні намагаються зруйнувати інститут адвокатури – впевнені адвокати

Як було сказано під час заходу, у ніч з 19 на 20 вересня був вчинений протиправний обшук адвокатського об’єднання «Соратник». Під час обшуку силовики вдалися до протизаконних дій – були вилучені комп'ютери та копії документів, а сам офіс був розгромлений.

Сергій Мороз, голова Комітету по захисту прав адвокатів, впевнений, що тоді жодної помилки скоєно не було і даний обшук не був випадковим. «У мене немає іншого слова, ніж «замовлення», – заявив він, – у нас останнім часом правоохоронні органи виконують конкретні замовлення конкретних осіб. На що направлені ці замовлення? Це вже інші питання. Але вони не охороняють права, а порушують їх. Бо вони виконують чиїсь накази, чиюсь волю. Поки припущень у мене немає, я не знаходжусь в довірених стосунках ні з власником цієї споруди, ні з адвокатським об’єднанням».

Під час прес-конференції стало відомо, що подібні випадки в Україні не є поодинокими. «Так, я був потерпілою стороною, – розповів Мороз, – у мене був обшук в 2012 році з заїздом БТРу на територію адвокатського об’єднання «Мороз та партнери» з повністю зруйнованим приміщенням. У серпні минулого року у нас знову ж таки був обшук. Також зі застосуванням спецзасобів, з приверненням спецпризначення «Альфа»».

«Сьогодні дуже боляче говорити про те, що діється в нашій країні, – розповіла Вікторія Гайворонська, голова ради адвокатів Харківської області, – адвокатська спільнота дуже стривожена тим, що на сьогодні неможливо говорити про те, що професія адвоката працює ефективно». За її словами, держава наскільки демократична, наскільки вона правова. «Є закон України про адвокатуру, – зазначила вона, – підписані гарантії. Але в нас вони чомусь не працюють. Можливо, вони не працюють, бо в нас немає дійсно відповідальних осіб. Можливо тому, що чиняться порушення».

Вже стало відомо, що за останній рік в Харкові сталося 10 подібних «перевірок». Адвокати впевнені, що такі дії направлені на руйнування інституту адвокатури.

comments powered by HyperComments