Харківська область може стати першою в реалізації проекту будівництва житла для учасників АТО

Вівторок, 27 вересня 2016, 09:04
Про це домовилися керівник ХОДА Юлія Світлична, народний депутат Ірина Луценко та представники громадських організацій, які об'єднують учасників антитерористичної операції Харківщини.
Харківська область може стати першою в реалізації проекту будівництва житла для учасників АТО

Юлія Світлична та Ірина Луценко обговорили актуальні проблеми з харківськими воїнами АТО під час чергової процедури видачі їм правовстановлюючих документів на землю.

Усього Головним управлінням Госгеокадастра в Харківській області підготовлено 163 наказа про передачу у власність земельних ділянок, і їх вже отримали понад 120 учасників антитерористичної операції.

Ветерани стали власниками ділянок площею 12 соток у селищі Васищево Харківського району та селі Мартове Печенізького району. Частина воїнів отримали по 2 га землі для ведення особистого сільського господарства в селі Бугаївка Ізюмського району.

«Через тиждень - максимум через два будуть видані ще понад 100 правовстановлюючих документів на землю учасникам АТО», - зазначила в.о. голови ХОДА.

Під час заходу керівник обласного сектора Державної служби у справах ветеранів і учасників АТО Юрій Корсунов звернувся до Ірини Луценко з проханням посприяти в розробці механізму державної підтримки програм будівництва індивідуального житла для воїнів АТО.

«Харківщина - та область, де кращі результати в Україні в питаннях забезпечення соціальних гарантій ветеранам АТО. У тому числі в нас найбільше видано наказів і найбільше отримано земельних ділянок. Але не у всіх з нас є кошти, щоб побудувати житло на цій землі. Не хотілося б, щоб хлопці продали свої ділянки за безцінь», - зазначив Юрій Корсунов.

Він пояснив: облдержадміністрацією спільно з громадськими організаціями, що об'єднують воїнів АТО, вже розроблено кілька обласних програм, однак для вирішення питання потрібна й допомога держави.

Ірина Луценко запевнила, що готова надати підтримку такої ініціативи.

«Цікаво було б на базі Харківської області зробити пілотний проект: розробити типові проекти забудови, опрацювати, які необхідні будівельні матеріали, і так далі. Тобто зробити цей проект універсальним, щоб поширити його на всю Україну, - сказала народний депутат. - Маючи такі універсальні моделі, ми можемо закласти частину фінансування через Державний фонд регіонального розвитку. Це буде розумно, централізовано та контрольовано. Тому ми домовилися з Харківською обласною адміністрацією: з них - модель, а з народних депутатів - зміни в законодавстві та робота з виконавчою владою на рівні Кабміну. Усе це дуже реально, все це можна буде помацати вже через пару місяців».

Юлія Світлична у свою чергу запевнила, що ХОДА готова активно включитися в процес вирішення питання, яке порушили учасники АТО.

«У нас налагоджена дійсно конструктивна робота з громадськими організаціями ветеранів АТО. Механізми, які вони пропонують, ми обробляємо, поєднуємо із законодавчим нормативним полем і або пропонуємо органам влади вищого рівня для розробки, або ж на своєму рівні відповідальності впроваджуємо всі ті механізми, що від нас залежать, - пояснила глава області. - Не всі завдання ми можемо вирішити на місцевому рівні, і тут дуже добре та якісно включаються механізми взаємодії з народними депутатами України. Ми добре взаємодіємо з народним депутатом Іриною Степанівною Луценко, яка допомагає Харківської області по ряду питань. Ми спільно реалізуємо кілька проектів, і питання, що сьогодні було порушене воїнами АТО, також втілюватиметься в життя».

Довідка. Харківська область знаходиться серед лідерів в Україні за кількістю земельних ділянок, що видані учасникам АТО. З липня 2014 року до Головного управління Держгеокадастру в Харківській області надійшло 3489 заяв від учасників АТО на оформлення земельних ділянок, і вже видано 3116 дозволів на розробку документації із землеустрою ділянок загальною площею 3855,86 га.

comments powered by HyperComments